Wykonanie
Czasami przychodzi ochota na zmiany i zrobienie jakiegoś eksperymentu w kuchni. Kiedy zobaczyłam ten pomysł na jednej ze stron internetowych, to wiedziałam, że z pewnością pojawią się na moim talerzu takie cuda. Nie było powodu, żeby kolejny raz odkładać jakiś pomysł na później, więc razem z mamą zaczęłyśmy działać. Jest to świetna opcja na letnią wersję obiadu, gdzie nie trzeba rezygnować z
mięsa :) Wszystko jest robione na parze, więc mamy kolejny plus. Warto również wspomnieć, że ich wykonanie zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy jest pyszny! Nawet, jeśli ktoś z waszych domowników nie lubi
cukinii, to uważam, że w takiej wersji może ją zaakceptować :)Składniki:/inspiracja- Ewa Wachowicz/2-3
cukinie1/2 szklanki
kaszy jęczmiennej2 łyżki
masła1/2 kg
mięsa (cielęcina/wołowina/wieprzowina)1
cebula drobno pokrojona1
jajko2 ząbki
czosnkunatka pietruszki2 łyżki
bułki tartejsól,
pieprzPrzygotowanie:W rondelku należy roztopić
masło i do tego wrzucić wypłukaną
kaszę- poddusić. Dolać trochę
wody- około dwa palce ponad
kaszę i gotować, aż będzie al dente . Delikatnie osolić.
Mięso zmielić. Dodać posiekaną
cebulę,
natkę i
czosnek, wbić
jajko, wsypać
bułkę, doprawić
solą i
pieprzem- dokładnie wymieszać.
Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na plastry (za pomocą
ostrego noża), ułożyć na desce i obsypać
solą aby zmiękła.Na rozłożone plastry nakładamy farsz
mięsny i zwijamy. Zapinamy wykałaczką i ustawiamy na parowarze.Całość parujemy około 30-40 minut. Podajemy z sosem
kurkowym* lub bez dodatków.*Sos
kurkowy:
kurki podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie wlać
śmietankę 36% i dusić, aż całkowicie zmiękną. Na koniec zdjąć z ognia i dodać posiekaną
natkę pietruszki.Smacznego! :)