ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto- Pate brisée fine według Julii Child

Kruche ciasto- Pate brisée fine według Julii Child

nazwa

Wykonanie

Jakiś tydzień temu wspominałam Wam o książce Julii i o naleśnikach, które zrobiłam klik . Na tym się oczywiście nie skończyło bo przyszła kolej na ciasto i muszę Wam powiedzieć, że tak pysznej i delikatnej tarty jeszcze nigdy nie jadłam. Składników nie ma wielu, szybko się je zagniata i ogólnie cały proces przygotowawczy nie zajmuje nam zbyt wiele czasu. Ciasto zniknęło w jedno popołudnie, a to chyba dobry znak! W weekend planuje powtórzyć wypiek, ale może tym razem na słono lub z jakimś kremem? Zobaczymy . A może macie jakieś sugestie i chcielibyście coś konkretnego? :)
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
170g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki zimnej wody
nadzienie:
3 jabłka
1/2 cytryny
cynamon
kruszonka:
miękkie masło
1 łyżka cukru
mąka pszenna
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą na stolnicy lub w misce. Należy bardzo szybko zagnieść ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę wody. Przygotowane ciasto wstawiamy na 30 minut.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Polewamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem- delikatnie mieszamy. Odstawiamy.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą tak aby była niezbyt mokra. Odkładamy na bok.
Blachę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z lodówki, lekko rozwałkowujemy i wylepiamy tartę. Jeśli uznacie, że ciasta jest zbyt dużo to możecie zamrozić lub skorzystać z niego zamiast z kruszonki. Na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej jabłka, a na to posypujemy zrobioną kruszonkę lub wcześniej podaną opcję.
Wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut i pieczemy w 180 stopniach. Jeśli boki wcześniej się zarumienią to przykrywamy je folią aluminiową i dalej pieczemy. Gotowe wystawiamy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/05/kruche-ciasto-pate-brisee-fine-wedug.html