Wykonanie
Jakiś tydzień temu wspominałam Wam o książce Julii i o naleśnikach, które zrobiłam klik . Na tym się oczywiście nie skończyło bo przyszła kolej na ciasto i muszę Wam powiedzieć, że tak pysznej i delikatnej tarty jeszcze nigdy nie
jadłam. Składników nie ma wielu, szybko się je zagniata i ogólnie cały proces przygotowawczy nie zajmuje nam zbyt wiele czasu. Ciasto zniknęło w jedno popołudnie, a to chyba dobry znak! W weekend planuje powtórzyć wypiek, ale może tym razem na słono lub z jakimś kremem? Zobaczymy . A może macie jakieś sugestie i chcielibyście coś konkretnego? :)Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru170g schłodzonego
masła pokrojonego w kostkę1/2 szklanki zimnej
wodynadzienie:3
jabłka1/2
cytrynycynamonkruszonka:miękkie
masło1 łyżka
cukrumąka pszennaPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą na stolnicy lub w misce. Należy bardzo szybko zagnieść ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę
wody. Przygotowane ciasto wstawiamy na 30 minut.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Polewamy
sokiem z cytryny i posypujemy
cynamonem- delikatnie mieszamy. Odstawiamy.Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą tak aby była niezbyt mokra. Odkładamy na bok.Blachę do tarty smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z lodówki, lekko rozwałkowujemy i wylepiamy tartę. Jeśli uznacie, że ciasta jest zbyt dużo to możecie zamrozić lub skorzystać z niego zamiast z kruszonki. Na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej
jabłka, a na to posypujemy zrobioną kruszonkę lub wcześniej podaną opcję.Wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut i pieczemy w 180 stopniach. Jeśli boki wcześniej się zarumienią to przykrywamy je folią aluminiową i dalej pieczemy. Gotowe wystawiamy, studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)