Wykonanie
Rat atuj/ r atatouille -jarska potrawa prowansalska / to znakomite danie warzywne,które można podawać samodzielnie, jako przystawkę, na ciepło i zimno, może być również doskonałym dodatkiem do
mięs.Najlepszym okresem do przygotowania tej potrawy jest lato i wczesna jesień, kiedy to warzywa dojrzewające na słońcu są najsmaczniejsze, bo danie to opiera się głównie na :
cukinii,
papryce, pomidorach, bakłażanach,
cebuli. Aby zachować oryginalny smak i charakter potrawy bardzo ważne jest zachowanie kolejności w czynnościach przy jej przygotowaniu / kolejność dodawania składników/.Włoska nazwa tej potrawy to peperonata. Przyznam, że kiedy po raz pierwszy widziałam sposób przygotowania tego dania trochę zdziwiło mnie szczególne zwracanie uwagi na kolejność dodawania składników......bo jakie to może
mieć znaczenie? Ale widocznie ma! Moje dzisiejsze danie będzie trochę odbiegać od zasady , ponieważ warzywa powinno się podsmażać każde z osobna , a na koniec tylko połączyć, Ale....czasem warto coś zmienić , by upewnić się , czy było warto.Tym razem zainspirowana " Pomysłem na....."
Winiary przygotowałam "Ratatuj"w formie zapiekanki z dodatkiem
mięsa mielonego. Po raz pierwszy przygotowałam to danie w taki sposób i byłam mile zaskoczona. Bardzo smaczne, doskonale skomponowane
przyprawy i godne polecenia/ dla tych , którzy nie boją się półproduktów w " proszku "/.Składniki:
250 g
mięsa mielonego/ mieszane/2 łyżki
oliwy z oliwek1/2
cebuli białej1
cukinia /ok.250 g/1
bakłażan /ok.250 g /1 niewielka
papryka czerwona1 niewielka
papryka żółta2 dojrzałe
pomidory100 g
żółtego serazielona
pietruszkabazyliaWykonanie:-
Bakłażany umyć, pokroić w paski , posypać
solą i odstawić na 20 min./opłukać z wytworzonego soku/-
Cebulę obrać i pokroić w piórka-
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.-
Cukinię wraz ze skórką pokroić w paski.-
Pomidory obrać ze skórki,usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki.-
Pietruszkę i
bazylię drobno pokroić.W głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
cebulę, chwilę poddusić , po czym dodać
mięso i mieszając smażyć przez kilka minut. Następnie dodać
paprykę,
bakłażana ,
cukinię i smażyć ok.5 minut. Zawartość
torebki rozpuścić w 200 ml. zimnej
wody, dokładnie wymieszać i wlać na patelnię i zagotować. Mieszając utrzymać na ogniu jeszcze ok.1-2 min. Dodać pokrojone
pomidory,
pietruszkę bazylię i wymieszać. Zawartość wlać do naczynia żaroodpornego , posypać
startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok.20 minut w temp. 200 st.C.
Część dania umieściłam w małym naczyniu żaroodpornym, a część w foremce aluminiowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch potrawy posypałam
żółtym serem.
Zapiekankę można podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z dodatkiem......
pieczywa.
Dla smakoszy
makaronów proponuję podać Ratatuj w połączeniu z tym własnie dodatkiem.Warzywa podsmażone z
mięsem doskonale komponują się z
makaronem.Wystarczy do przygotowanych wcześniej na patelni składników/ przed umieszczeniem w formie do zapiekania /wsypać ugotowany
makaron / u mnie świderki/, wymieszać, posypać
startym serem i GOTOWE!