Wykonanie
Kolejny pomysł na przygotowanie szybkiego i pysznego obiadu z wykorzystaniem pergaminu:
WINIARY POMYSŁ NA…PAPIRUS.Tym razem użyłam zmielonego
mięsa z piersi kruczka.
Mięso w całości piekłam już kilka
razy, wypróbowałam wszystkie smaki "pergaminu" i moja opinia jest bardzo pozytywna..... REWELACJA!Papirus to niezwykle szybki i prosty sposób na przygotowanie obiadu i dlatego warto
mieć zawsze pod ręką torebkę tej
przyprawy. Niezbędna jest również patelnia teflonowa.
Kotleciki z
mięsa mielonego najczęściej smażę na tłuszczu lub piekę w piekarniku.Tym razem użyłam pergaminu i muszę stwierdzić, ze próba powiodła się /za pierwszym razem/,a kotleciki były doskonałe. Należy jedynie pamiętać, by nie doprawiać
mięsa.
Przyprawy, które znajdują się na wewnętrznej stronie pergaminu w trakcie pieczenia doskonale wnikają w głąb
mięsa nadając mu smaku i
ziołowego aromatu / w zależności od użytego rodzaju/.Składniki: /4 porcje/1 opakowanie ...pomysł na "PAPIRUS" Soczysta
pierś z kurczaka :
Winiary400 g
mięsa mielonego z piersi kurczaka1
jajko2-3 łyżki
bułki tartej1 łyżka posiekanej zielonej
pietruszki...Do przygotowania mojego dania użyłam
mięsa z piersi kurczaka /które zmieliłam przy zakupie / oraz pergaminu z
ziołami i
czosnkiem , ale dodatkowo dodałam do
mięsa 1/4
cebuli i ząbek
czosnku uzyskując w ten sposób pikantne kotleciki podwójnie
czosnkowe /to tak z przyzwyczajenia ,ale można ten dodatek pominąć , ponieważ
przyprawy w pergaminie są wystarczajcie.Wykonanie:
Mięso mielone umieścić w misce, dodać
jajko,
bułkę tartą , zieloną
pietruszkę /ewentualnie pokrojoną
cebulkę lub czosnek/. Masę starannie wymieszać. Uformować 4 kulki
mięsne. Każdą kulę kłaść bezpośrednio na połówce pergaminu, przykryć drugą częścią , lekko spłaszczyć , aż do uzyskania kotlecika odpowiedniej grubości /ok.1,5 cm/ i wielkości. Pergamin przełożyć na rozgrzaną patelnię teflonową i piec /na średnim ogniu/ z obu stron po ok.4-5 min.Gotowe kotleciki podawać z ulubiona surówką.
Z
mięsa można również uformować wałeczek i otrzymamy w ten sposób mieloną "roladkę".Przygotowałam 2 małe roladki, które ułożyłam na jednym arkuszu pergaminu.Rozłożyłam cały pergamin, roladki umieściłam obok siebie, blisko zgięcia, a następnie przykryłam od góry zawijając każdą roladkę tak, aby się nie stykały ze sobą. Pergamin przełożyłam na rozgrzaną patelnię i piekłam z obu stron po 4 min.
A oto gotowe, mielone kotleciki i roladki
z piersi kurczaka .Aromatyczne, pachnące i upieczone bez użycia tłuszczu, który najczęściej uważany jest za niezbędny do przygotowania tego rodzaju
mięsa.Główną zaletą "Pomysłu na .........Papirus " jest możliwość przygotowania smacznego obiadu w ciągu kilkunastu minut. Właśnie dlatego dodatki powinny być równie proste i nie wymagające dodatkowego czasu na skompletowanie dania.
Mielone kotleciki ze świeżą
sałatką /mix sałatek,
czerwona cebula,
pomidorki koktajlowe,czerwona papryka/skropiona
sosem winegret.
Kotlecik mielony z
sałatką z
młodej cukinii / blanszowanej/ oraz żółtej i
czerwonej papryki - warzywa doprawione do smaku, skropione
oliwą i
octem jabłkowym.A oto inne propozycje na sposób podania
piersi kurczaka / nie tylko/ przy zastosowaniu pomysłu na "PAPIRUS": ZOBACZ