ßßß
Czarny ryż to bogactwo wartości odżywczych, minerałów i przeciwutleniaczy ,błonnika i witamin. To samo zdrowie....
Składniki:250 g czarnego ryżu /użyłam Venere Gallo/warzywa marynowane /papryka żółta i czerwona, ogórek, rzodkiew, kalafior , marchew, cebulka/2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki octu balsamicznegoczerwona cebula/ do dekoracji/sałatka roszponka /do dekoracji/sól do smakupieprz cytrynowyświeży tymianek /z doniczki/ lub bazyliaWykonanie:
-Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, a po uzyskaniu żądanej miękkości / u mnie ok. 30 min, ale należy zwrócić uwagę na zalecenia producenta/, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku do odsączenia.-Ryż przesypać do głębokiej miski.-Warzywa z zalewy przełożyć na sitko , po czym pokroić w paseczki lub kostkę, można wykroić również ozdobne kształty.-Do zimnego ryżu dodać przygotowane warzywa.-Ocet starannie połączyć z oliwą i dodać do sałatki.-Przyprawić do smaku solą, posypać pieprzem i delikatnie wymieszać.-Odstawić na godzinę .-Gotową sałatkę przełożyć na półmisek wyłożony zielonymi listkami sałaty.-Ozdobić świeżym tymiankiem i czerwoną cebulką pokrojoną w cieniutkie plasterki.-Można dodatkowo / kto lubi / skropić sałatkę octem lub kremem balsamicznym.Sałatkę można przygotować z białego lub brązowego ryżu, ale polecam chociaz jeden raz spróbować jak pachnie i smakuje "zakazayny" czarny ryż.