ßßß Cookit - przepis na Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami

Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Pachnąca pomarańczą, intensywnie żółta , mięciutka i delikatna .
Taka jest właśnie babka, której przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.
Babkę można przygotować ucierając lub ubijając mikserem w tradycyjny sposób wszystkie składniki.
Można ją również upiec w inny sposób, który najczęściej stosuje się przygotowując tradycyjne muffinki. Babki traktuję jako symbol i cudowna ozdobę świątecznego stołu i właśnie dlatego lubię mieć kilka ich rodzajów. Wybieram więc proste i szybkie w przygotowaniu wypieki.
Może kiedyś pokuszę się na te bardziej wyrafinowane np. tiulowe i muślinowe
Z podanych składników upiekłam 2 mniejsze babeczki w foremce silikonowej.
Składniki:/ foremka o średnicy ok.20 cm , u mnie 2 mniejsze/
3 jajka
150 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
130 ml oleju roślinnego
130 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g rodzynek
szczypta szafranu w proszku
skórka starta z pomarańczy
20 ml likieru pomarańczowego
szczypta soli na polewę:
1 szklanka cukru pudru/ok. 200 ml/
1,5 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
oraz rodzynki i skórka kandyzowana do dekoracji
Wykonanie:
/składniki o jednakowej temperaturze/
-Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. C
-Foremkę nasmarować dokładnie tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą.
-Jajka wymieszać dokładnie z jogurtem i olejem.
-Mąkę połączyć z cukrem, dodać sól, proszek do pieczenia i szafran.
-Masę jajeczna połączyć z sypkimi składnikami, dodać likier, skórkę pomarańczową i rodzynki obtoczone w niewielkiej ilości mąki.
-Ciasto przelać do przygotowanej foremki.
-Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.30-40min. /mniejsze krócej/
-Upieczona babkę pozostawić do przestudzenia i wyjąć z foremki.
-Zimne ciasto ozdobić polewą jogurtową.
Polewa /lukier/ jogurtowa:
-Cukier puder wsypać do szklanej miseczki i ucierając dodawać stopniowo jogurt , aż do otrzymania gładkiej konsystencji lukru.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/03/babka-jogurtowa-z-szafranem-i-rodzynkami.html