ßßß Cookit - przepis na Makaron z sosem bakłażanowo-migdałowym

Makaron z sosem bakłażanowo-migdałowym

nazwa

Wykonanie

Kremowy sos z bakłażana i migdałów to doskonały dodatek do makaronu.
Do przygotowania tego sosu użyłam bakłażana podsmażonego z cebulą . Doskonale nadaje się również bakłażan upieczony w piekarniku i połączony z migdałami oraz ząbkiem czosnku.
Składniki: /2 porcje/
200 g makaronu / orecchiette, casarecce ........../
2 małe bakłażany
½ cebuli
50 g migdałów
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz /do smaku
natka pietruszki
posiekane migdały /do dekoracji
Wykonanie:
-Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie.
-Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę i kontynuować smażenie.
-Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą , pieprzem i dusić kilka minut /do miękkości bakłażana/.
-Warzywa przestudzić.
-Makaron ugotować al dente/ zachować kilka łyżek wody z gotowania/.
-Migdały zmielić w blenderze, dodać bakłażana i zmiksować na gładki krem.
-Otrzymany sos przełożyć na patelnię i podgrzać.
-Ugotowany makaron przecedzić i wsypać do gorącego sosu, wymieszać.
-Jeśli sos okaże się zbyt gęsty należy rozrzedzić go /wg uznania/ wodą z makaronu.
-Gorący makaron przełożyć na talerze i udekorować natką pietruszki i migdałami.
Można pokroić kawałek bakłażana w drobną kosteczkę i podsmażyć kilka minut na oliwie.
Przyrumienioną kosteczką z bakłażana posypać gotowe danie.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/10/makaron-z-sosem-bakazanowo-migdaowym.html