Kremowy sos z bakłażana i migdałów to doskonały dodatek do makaronu.Do przygotowania tego sosu użyłam bakłażana podsmażonego z cebulą . Doskonale nadaje się również bakłażan upieczony w piekarniku i połączony z migdałami oraz ząbkiem czosnku.Składniki: /2 porcje/200 g makaronu / orecchiette, casarecce ........../2 małe bakłażany½ cebuli50 g migdałów2 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz /do smakunatka pietruszkiposiekane migdały /do dekoracjiWykonanie:-Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie.-Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę i kontynuować smażenie.-Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą , pieprzem i dusić kilka minut /do miękkości bakłażana/.-Warzywa przestudzić.-Makaron ugotować al dente/ zachować kilka łyżek wody z gotowania/.-Migdały zmielić w blenderze, dodać bakłażana i zmiksować na gładki krem.-Otrzymany sos przełożyć na patelnię i podgrzać.-Ugotowany makaron przecedzić i wsypać do gorącego sosu, wymieszać.-Jeśli sos okaże się zbyt gęsty należy rozrzedzić go /wg uznania/ wodą z makaronu.-Gorący makaron przełożyć na talerze i udekorować natką pietruszki i migdałami.Można pokroić kawałek bakłażana w drobną kosteczkę i podsmażyć kilka minut na oliwie.Przyrumienioną kosteczką z bakłażana posypać gotowe danie.