ßßß Cookit - przepis na Crostata z dżemem brzoskwiniowym

Crostata z dżemem brzoskwiniowym

nazwa

Wykonanie

Zwyczajne kruche ciasto zapieczone z dżemem lub marmoladą ,
to najbardziej popularne włoskie ciasto o nazwie crostata.
Potrafi je upiec każdy i piecze się ją bardzo często w różnych wersjach smakowych.
Nic dziwnego , nie znam chyba bardziej prostego wypieku.
Nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy , ani szczególnej wiedzy kulinarnej .
Ciasto jest proste i zawsze się udaje.
Składniki /na małą foremką/
300 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
słoik dżemu brzoskwiniowego / ok .300 g
Wykonanie:
/ Ciasto można zarabiać na stolnicy, w melakserze lub w misce/.
Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, dodać masło i w miarę
szybko wyrobić na jednolitą masę.
Owinąć folią i wstawić do lodówki na ok.30min.
Przygotować foremkę /okrągłą lub prostokątną/, wyłożyć papierem lub nasmarować masłem.
Schłodzone ciasto / 2/3 / rozwałkować przy pomocy folii spożywczej i przełożyć na blaszkę.
Wierzch posmarować dżemem.
Odłożoną część ciasta rozwałkować i przy pomocy radełka wyciąć ozdobne pasy, które następnie nałożyć na wierzch ciasta , tworząc kratkę.
Można zrezygnować z radełka i przygotować cienkie wałeczki, spłaszczyć je lekko i ułożyć w kratkę.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temp.180 st.C.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/09/crostata-z-dzemem-brzoskwiniowym.html