ßßß Cookit - przepis na Szarlotka domowa

Szarlotka domowa

nazwa

Wykonanie

Do porannej lub popołudniowej kawy proponuję kawałek domowej szarlotki z jabłkami...
.............wszyscy ją znamy i uwielbiamy ,a szczególnie o tej porze roku.
Składniki :/ blaszka o bokach ok. 26/36 cm /
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
200 g masła
3 żółtka
2 łyżeczki proszku dom pieczenia
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
oraz
1,5-2 kg jabłek
2 op. cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
Wykonanie:
-Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli.
-Schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do mąki.
-Posiekać nożem.
-Dodać żółtka wymieszane z cukrem i śmietaną.
-Zagnieść szybko ciasto.
-Podzielić na pół, zawinąć w folię
-Włożyć do lodówki.
Jabłka obrać,wykroić środki i pokroić w cieniutkie plasterki /używam mandoliny/. W zależności od gatunku jabłek można je podsmażyć kilka minut. Niektóre gatunki nie wymagają wstępnej obróbki i można je wyłożyć bezpośrednio na ciasto.
-Schłodzone kawałki ciasta rozwałkować na placki wielkości formy.
-Jedną część ułożyć na dnie blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem.
-Na ciasto nakładać warstwami plasterki jabłek /u mnie surowe/ posypując je cukrem wanilinowym i
-Przykryć drugą częścią ciasta.
-Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok.40-50 minut.
Przestygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/10/szarlotka-domowa.html