ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik na kruchym cieście

Jabłecznik na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Teraz jest idealny czas na wykorzystanie jabłek do wszelakich dań i deserów :)
Forma 25 cm x 30 cm.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 żółtka
2 łyżki śmietany 8%
Szczypta soli
Składniki na masę jabłkową:
1 kg jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)
1 łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki wody
Kruszonka:
100 g masła
100 mąki
50 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
4 łyżki cukru trzcinowego do posypania
Przepis:
W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku. Następnie przechodzimy do masy jabłkowej.
Obrane i wydrążone jabłka kroimy w kostkę (nie musi być równa) i umieszczamy w garnku razem z wodą i cynamonem. Całość prażymy przez 15 minut. Po tym czasie jabłka odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy je palcami aż powstaną grudki.
Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowany spód ciasta dokładnie przyklepujemy do formy i podpiekamy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 10 minut.
Po upływie tego czasu wyciągamy formę z piekarnika, przekładamy masę jabłkową i na wierzch nakładamy kruszonkę. Całe ciasto na koniec posypujemy cukrem trzcinowym.
Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy przed podaniem. Wierzch jabłecznika można polać lukrem.
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2015/11/jabecznik-na-kruchym-ciescie.html