Wykonanie
To już chyba ostatnie
figi w tym roku. Nigdy nie mam problemu, co z nich przygotować, bo najbardziej smakują mi na surowo.
Oczywiście wybornie smakują również te z piekarnika polane
miodem lub kremem
mascarpone, albo te zapieczone w kruchym cieście. Możliwości jest sporo i każdy znajdzie coś dla siebie.Najważniejsze to
mieć do nich dostęp......ale sezon i tak zbliża się do końca,a te udało mi się jeszcze kupić na targu.........
Wystarczy dodatek zaledwie kilku składników, by skomponować smaczną przekąskę ze świeżych fig.Pyszna kompozycja smakowa dla amatorów włoskich smaków........Składniki:6 -8 szt twardych, dojrzłych fig /zielone lub fioletowe/150 g
szynki parmeńskiej /dolce/mix sałatek /garść/2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka płynnego
mioduszczypta
soli i
pieprzuoraz
serek kozi i
winogronaFigi starannie umyć i osuszyć.Na każdym
owocu zrobić nacięcie /na krzyż/ i lekko rozchylić.
Owoce ułożyć na półmisku wyłożonym kolorową
sałatką /może być
rukola,
swieży szpinak,
bazylia.../W środek
figi włożyć cieniutki plasterek , zwinietej w różyczkę
szynki .Do miseczki wlać
oliwę ,
sok cytrynowy, dodać
miód ,
pieprz i
sól. Wymieszać i polać
figi.
Figi pokroić na ćwiartki i nakładać na patyczki naprzemian z
szynką i
serem .Całość wykończyć listkiem
bazylii. Można skropić
sosem winegret /lub balsamicznym/
Dodatkowym elementem nie tylko dekoracyjnym, ale równiez
smakowym są
zółte winogrona