ßßß Cookit - przepis na Figowa przekąska

Figowa przekąska

nazwa

Wykonanie

To już chyba ostatnie figi w tym roku. Nigdy nie mam problemu, co z nich przygotować, bo najbardziej smakują mi na surowo.
Oczywiście wybornie smakują również te z piekarnika polane miodem lub kremem mascarpone, albo te zapieczone w kruchym cieście. Możliwości jest sporo i każdy znajdzie coś dla siebie.
Najważniejsze to mieć do nich dostęp......ale sezon i tak zbliża się do końca,
a te udało mi się jeszcze kupić na targu.........
Wystarczy dodatek zaledwie kilku składników, by skomponować smaczną przekąskę ze świeżych fig.
Pyszna kompozycja smakowa dla amatorów włoskich smaków........
Składniki:
6 -8 szt twardych, dojrzłych fig /zielone lub fioletowe/
150 g szynki parmeńskiej /dolce/
mix sałatek /garść/
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka płynnego miodu
szczypta soli i pieprzu
oraz
serek kozi i winogrona
Figi starannie umyć i osuszyć.
Na każdym owocu zrobić nacięcie /na krzyż/ i lekko rozchylić.
Owoce ułożyć na półmisku wyłożonym kolorową sałatką /może być rukola,swieży szpinak,bazylia.../
W środek figi włożyć cieniutki plasterek , zwinietej w różyczkę szynki .
Do miseczki wlać oliwę , sok cytrynowy, dodać miód , pieprz i sól. Wymieszać i polać figi.
Figi pokroić na ćwiartki i nakładać na patyczki naprzemian z szynką i serem .
Całość wykończyć listkiem bazylii. Można skropić sosem winegret /lub balsamicznym/
Dodatkowym elementem nie tylko dekoracyjnym, ale równiez smakowymzółte winogrona
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/10/figowa-przekaska.html