ßßß Cookit - przepis na Risotto czereśniowe

Risotto czereśniowe

nazwa

Wykonanie

Kiedyś uwielbiałam ryż ugotowany na gęsto z dodatkiem owoców i śmietany lub jogurtu.
Dzisiaj zdecydowanie wolę tradycyjną formę risotto z owocami i winem......
Pierwsze moje zetknęcie z nietypowym połączeniem ryżu z owocami to było risotto truskawkowe / tutaj / i tutaj / , a pózniej poszło gładko.....jabłka, gruszki, morele, jagody i .........czereśnie.
Składniki:
ok. 200 g ryżu na risotto
200 g czereśni
2 łyżki masła
1 mała szalotka
ok.50 g posiekanych migdałów
½ szklanki wina białego półwytrawnego/użyłam "Prosecco"/
ok.500 ml bulionu warzywnego.
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Zagotować bulion.
-Łyżkę masła umieścić w rondelku i roztopić na małym ogniu, dodać drobniutko posiekaną szalotkę, chwilkę podsmażyć /nie rumienić/.
-Wsypać ryż, wymieszać i dusić kilka minut mieszając drewnianą łyżką.
-Dodać wino , zwiększyć ogień i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.
-Wlać dwie małe chochelki bulionu i kontynuować gotowanie.
-Wsypać połówki wypestkowanych czereśni, wymieszać, uzupełnić ubytek płynu i gotować do miękkości ryżu/ razem ok.15 minut/.
-Bulion dolewać przez cały czas gotowania ,stopniowo w miarę wchłaniania go przez ryż.
-Zdjąć z ognia , dodać drobno posiekane migdały, resztę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Odstawić na kilka minut ,a następnie przełożyć na talerze.
-Ozdobić świeżymi listkami i migdałami/ ...a kto chce może dodać kilka kropli wiśniowego lub czereśniowego trunku......../.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/06/risotto-czeresniowe.html