ßßß
ok. 200 g ryżu na risotto200 g czereśni2 łyżki masła1 mała szalotkaok.50 g posiekanych migdałów½ szklanki wina białego półwytrawnego/użyłam "Prosecco"/ok.500 ml bulionu warzywnego.sól i pieprz do smakuWykonanie:-Zagotować bulion.-Łyżkę masła umieścić w rondelku i roztopić na małym ogniu, dodać drobniutko posiekaną szalotkę, chwilkę podsmażyć /nie rumienić/.-Wsypać ryż, wymieszać i dusić kilka minut mieszając drewnianą łyżką.-Dodać wino , zwiększyć ogień i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.-Wlać dwie małe chochelki bulionu i kontynuować gotowanie.-Wsypać połówki wypestkowanych czereśni, wymieszać, uzupełnić ubytek płynu i gotować do miękkości ryżu/ razem ok.15 minut/.-Bulion dolewać przez cały czas gotowania ,stopniowo w miarę wchłaniania go przez ryż.-Zdjąć z ognia , dodać drobno posiekane migdały, resztę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem.-Odstawić na kilka minut ,a następnie przełożyć na talerze.-Ozdobić świeżymi listkami i migdałami/ ...a kto chce może dodać kilka kropli wiśniowego lub czereśniowego trunku......../.