ßßß Cookit - przepis na Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Oglądając mnóstwo programów kulinarnych ciągle gdzieś się przewijało danie risotto zastanawiał mnie smak tego dania. Od dawna się to tego przymierzałam ale zawsze jakieś inne danie wypychało risotto na dalszy plan. Aż w końcu się zmobilizowałam i je sama wykonałam. Pierwsze było zupełnie klasyczne tylko z parmezanem. Byłam tym zachwycona jak tak proste danie może być tak smaczne. Procedura robienia jest niezmienna przez lata i również ja się jej trzymam. Dziś pokaże wam jak zrobić klasyczne risotto ze szparagami oraz musem szparagowym. Jest pyszne nawet mój "m" był zachwycony.
SKŁADNIKI: na 4 osoby
500 g szparagów świeżych
1 l wody
3 łyżki masła
1 szalotka drobno posiekana (może być też cebula)
300 g ryżu do risotto
125 ml białego wina
pół łyżeczki cukru
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
- twarde końcówki szparagów usuwam, czubki szparagów odcinam i odstawiam, resztę szparaga tnę na kawałki
- w garnku zagotuje wodę z cukrem, odrobiną soli i łyżką masła, przez krótką chwilkę blanszuję główki szparagów po czym przelewam je zimna wodą - odkładam
- resztę szparagów gotuje ok 15 minut
- po tym czasie wyciągam z wody szparagi pozostawiając wodę, którą wykorzystam do ryżu
- szparagi miksuje blenderem i aby uzyskać bardziej aksamitne puree przecieram przez sitko, aby pozbyć się włókien, które mogą pozostać
- na patelni rozgrzewam łyżkę masła, szklę na tym szalotkę dodaję ryż wymieszam i smażę ok 1 minuty aż ryż stanie się przezroczysty
- do ryżu dodaję wino mieszam do momentu aż wchłonie się (PAMIĘTAJMY aby wino nie było chłodne musi być lekko podgrzane)
- gdy wino wyparowało dolewam chochlę wody ze szparagów mieszam,gdy wchłonie dolewam kolejną chochlę po czym ponownie mieszam przykrywam czynność tą powtarzam do momentu aż ryż zmięknie (PAMIĘTAJMY, aby wywar był ciepły inaczej ryż nam stwardnieje) trwa to ok 15 minut
- po tym czasie dodaję dodaję łyżkę masła i nasze puree ze szparagów, czubki szparagów doprawiam solą oraz pieprzem (z pieprzem uważajmy, aby nie przesadzić smak tego ryżu jest bardzo delikatny)
- zdejmuję z ognia przykrywam i pozostawiam na 2-3 minuty po czym podaję
Danie jest przepyszne bardzo delikatne a zarazem ma to coś w sobie. Warto choć raz sobie przyrządzić risotto :)
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/05/risotto-ze-szparagami.html