ßßß Cookit - przepis na Omlet z warzywami bez jaj

Omlet z warzywami bez jaj

nazwa

Wykonanie

Smakuje zupełnie jak prawdziwy jajeczny omlet.
Jest to włoski placek z mąki z ciecierzycy , nazywany farinatą /cieciną TUTAJ / w nieco
odmiennej ,delikatniejszej wersji....
Nawet kolor i konsystencja niewiele odbiega od tradycyjnego omletu . Ale nie ma w nim jajek , a w zamian mąką z ciecierzycy. Dodatek kurkumy nadaje ciastu żółty kolor, przyprawy smaku, a warzywa świetnie uzupełniają całość /można komponować dowolny zestaw, a można użyć np. tylko cebuli /.
Omlet z ciecierzycy jest daniem smacznym, lekkostrawnym, bogatym w białko /prawie dwa razy więcej niż w jajku/ , żelazo , ubogim w tłuszcz i pozbawionym cholesterolu.
Składniki:
100 g mąki z ciecierzycy
300 g wody mineralnej gazowanej
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki kurkumy /
szczypta curry
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
szczypta soli
pieprz do smaku
oraz /dowolnie w-g uznania/
-ok. 150-200 g różnych warzyw/cebula, marchew, ziemniak, por, suszone pomidory ...../
-2 łyżki ugotowanej ciecierzycy/można pominąć/
-rozmaryn,szczypiorek, natka pietruszki, bazylia......
Wykonanie:
-Mąkę wsypać do miski , wlać wodę, dodać oliwę i sól.
-Wymieszać starannie przy pomocy rózgi /takiej do ubijania piany/ tak, by rozpuścić ewentualne grudki.
-Odstawić na minimum 1 godzinę.
-Warzywa drobno pokroić i poddusić na patelni w niewielkiej ilości oliwy i wody .Warzywa nie powinny być rozgotowane /można delikatnie doprawić do smaku/.
-Po upływie godziny ciasto starannie wymieszać,dodać przygotowane warzywa, pokrojony szczypiorek, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem..
"Omlet" można przygotować na dwa sposoby:
1 . Smażyć na patelni ,na której duszone były warzywa / średnica 26 cm/ ok. 7 minut z jednej strony ., przewrócić na druga stronę , przykryć pokrywką i smażyć jeszcze ok. 3-4 minuty./Najlepsza jest patelnia o grubym dnie i nieprzywierajacej powierzchni/.
2, /mój omlet piekłam w ten sposób/:
Masę przelać do żaroodpornego /niskiego lekko nasmarowanego oliwą/ naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok. 25 minut. Masa powinna być ścięta ,a wierzch pokryty chrupiącą skórką.
Podawać z dodatkiem zielonej sałatki.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/06/omlet-z-warzywami-bez-jaj.html