Wykonanie
Smaczne połączenie
greckiego sera feta ze słodkim
melonem i aromatyczną
rukolą w postaci szaszłyków.To propozycja /pomysł pochodzi stąd / na pyszną letnią przekąskę lub lekką kolację.Należy jednak zwrócić uwagę na to ,by
melon był dojrzały, pachnący i słodki, a
ser świeżutki i dobrej jakości. Efekt gwarantowany......
Bardzo lubię takie zestawienie składników , choć przyznam , że moim zdecydowanym faworytem jest zestaw:
melon i
szynka parmeńska / zobacz /.......dlaczego warto jeść melony? / zobacz /Składniki:1/2
melona /schłodzony/ o wadze ok. 1,20 kg
150 g
sera fetaświeże listki
rukoli-
Melon umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.-Specjalną metalową łyżeczką wydrążyć kuleczki.-
Ser feta pokroić w kostki /ok.2 cm/.-
Rukolę umyć i osuszyć.-Na drewniany patyczek szaszłykowy /u mnie wykałaczki/ nakładać dowolnie , na przemian
melon ,
rukolę i
ser /u mnie 2 kulki
melona i kostka
sera /.-Szaszłyki ułożyć na półmisku, oprószyć
pieprzem, można skropić
oliwą z oliwek lub
octem balsamicznym.Do podania szaszłyków można wykorzystać odwróconą połówkę z wydrążonego
melona. Należy umieścić go na półmisku i w skórę wbić gotowe szaszłyki.