ßßß
Smaczne połączenie greckiego sera feta ze słodkim melonem i aromatycznąrukolą w postaci szaszłyków.To propozycja /pomysł pochodzi stąd / na pyszną letnią przekąskę lub lekką kolację.Należy jednak zwrócić uwagę na to ,by melon był dojrzały, pachnący i słodki, a ser świeżutki i dobrej jakości. Efekt gwarantowany......
Bardzo lubię takie zestawienie składników , choć przyznam , że moim zdecydowanym faworytem jest zestaw: melon i szynka parmeńska / zobacz /.......dlaczego warto jeść melony? / zobacz /Składniki:1/2 melona /schłodzony/ o wadze ok. 1,20 kg
150 g sera fetaświeże listki rukoli-Melon umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.-Specjalną metalową łyżeczką wydrążyć kuleczki.-Ser feta pokroić w kostki /ok.2 cm/.-Rukolę umyć i osuszyć.-Na drewniany patyczek szaszłykowy /u mnie wykałaczki/ nakładać dowolnie , na przemian melon ,rukolę i ser /u mnie 2 kulki melona i kostka sera /.-Szaszłyki ułożyć na półmisku, oprószyć pieprzem, można skropić oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.Do podania szaszłyków można wykorzystać odwróconą połówkę z wydrążonego melona. Należy umieścić go na półmisku i w skórę wbić gotowe szaszłyki.