ßßß Cookit - przepis na Letnia sałatka ryżowa w dwóch wariantach smakowych.

Letnia sałatka ryżowa w dwóch wariantach smakowych.

nazwa

Wykonanie

Jedna z najbardziej popularnych włoskich, letnich sałatek.
Jada się ja chyba w każdym domu, można ją kupić już gotową, a nawet produkuje się , słoikową mieszankę , będącą kompozycją ppokrojonych w kostkę różnych warzyw .....
wystarczy tylko dodać do ugotowanego ryżu.
Istnieje wiele rodzajów sałatek ryżowych .
Tyle ,ile pomysłów i fantazji tyle możliwości łączenia ryżu białego , dzikiego i brązowego z innymi składnikami.
U mnie zadomowiła się wersja podstawowa , a czasem tylko dorzucę do niej jajka, tuńczyka lub kilka małych parówek/dla wielbicieli/.
Składniki:
2 szklanki ryżu basmati
2 ogórki konserwowe
1 papryka czerwona konserwowa
1 papryka żółta konserwowa
garść czarnych oliwek b/pestek
2 świeże pomidory/lub kilka koktajlowych/
½ szklanki zielonego,świeżego groszku/lub mrożony/
½ szklanki kukurydzy konserwowej
1 łyżka kaparów
2 młode marchewki
1 młoda cukinia
zielona pietruszka lub szczypiorek
150 g tuńczyka
kilka cienkich parówek
150 ml oliwy z oliwek
2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
Wykonanie:
-Ryż namoczyć w zimnej wodzie.
-Po upływie ok.30 minut przecedzić przepłukać, pozostawić na chwile na sitku po czym przełożyć do rondelka i zalać wodą/ok.3 , 5 szklanki / i zagotować.
-Gotować/ bez przykrycia/na małym ogniu ok.15 minut.
-Ryżu nie należy mieszać, wystarczy od czasu do czasu poruszać rondelkiem.
-Kiedy ryż jest wystarczająco miękki /al dente/ zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
-Przemieszać delikatnie widelcem i przesypać do zimnej miski.
- Dodać 2 łyżki oliwy i wymieszać.
-Ryż można również ugotować w dużej ilości osolonej wody potem tylko przecedzić i przelać zimną wodą. Niestety traci on trochę swoich cennych właściwości, które wylewa się z wodą.
-Marchewkę pokrojoną w kostkę lub w krążki /jeśli jest cienka/ i groszek ugotować.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować razem.
-Ugotowane warzywa powinny zachować jędrność.
-Paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę.
-Kukurydzę odsączyć z zalewy, oliwki pokroić w plasterki.
Pomidory spażyć,obrać i pokroić.
-Do miski z ryżem dodać wszystkie przygotowane warzywa, dodać drobno pokrojoną pietruszkę lub szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Pozostałą oliwę połączyć z octem, energicznie wymieszać i powstały sos dodać do sałatki.
-Wymieszać.
Właściwie sałatka jest już gotowa i po schłodzeniu można ją podawać , ale można ją również dodatkowo wzbogacić i w tym celu należy podzielić na dwie części i..............otrzymamy dwie sałatki:
-do jednej części dodać parówki pokrojone w plasterki
-do drugiej części dodać odsączonego z zalewy tuńczyka.
-Sałatki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/06/letnia-saatka-ryzowa-w-dwoch-wariantach.html