Wykonanie
Ryż z warzywami podany w taki sposób może stanowić samodzielne danie na obiad albo kolację. Możemy jednak traktować go również jako idealny dodatek do
mięsa (np pieczonego
kurczaka) lub
ryby.
Ryż możemy także zastąpić
kaszą jęczmienną, jaglaną albo
kuskusem.Składniki :1 szklanka
ryżu2 szklanki
bulionu1 puszka
kukurydzy1 duża
marchewka1
pietruszka1 mała
cebulaszczypiorekoliwa z oliweksól,
pieprzRyż należy opłukać pod bieżącą
wodą (zimną), a następnie ugotować na
bulionie do czasu, aż
ryż wchłonie cały płyn.
Marchewkę i
pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę,
kukurydzę odcedzamy.Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
marchewkę,
pietruszkę,
cebulę i
kukurydzę, dusimy ok 12-15 minut na małym ogniu. Do warzyw również możemy dodać odrobinę
bulionu.Kiedy warzywa będą gotowe, mieszamy je delikatnie z
ryżem, dodajemy
szczypiorek i doprawiamy
solą oraz
pieprzem.