Wykonanie
Mały
owoc.....coraz bardziej popularny i lubiany, znajduje coraz szersze zastosowanie w naszej kuchni.
Żurawina-pełna witamin i
soli mineralnych należy do czołówki roślin o właściwościach leczniczych,wzbogaca dietę zapewniając świetną kondycję i figurę.Świeża .... jest cierpka i kwaskowata i aby była smaczna i dała się zjeść potrzebuje dużo
cukru, Większe zastosowanie znalazła s
uszona żurawina,która jest popularnym
dodatkiem do deserów,
musli,sałatek, ciast i
ciasteczek,a nawet
mięsa.
Żurawina kryje w sobie skarby,o których warto wiedzieć / żurawinowa moc natury/W moim dzisiejszym przepisie
żurawiny znalazły zastosowanie jako dodatek do mufinkowych babeczek.Doskonałe na podwieczorek i dla niespodziewanych gości.
Składniki na 12 babeczek:2
jaja200 g
maki pszennej100-150 g
cukru200 g
serka maskarpone60 ml
mleka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soli100 g
suszonych żurawinProces przygotowania babeczek jest prosty i dobrze nam znany.Wystarczy wymieszać suche składniki /cukier,
wanilia,
mąka, proszek, sól/ w jednej misce, a mokre składniki/serek,
mleko, jajka/w drugiej misce, a następnie połączyć płynne z suchymi i lekko wymieszać. Pod koniec mieszania dodać
owoce żurawiny .Gotowe ciasto nakładać do foremek/3/4 wysokości/. Piec ok.20min.w temperaturze 170-180 st.