ßßß Cookit - przepis na Mufinki z serkiem maskarpone i żurawinami

Mufinki z serkiem maskarpone i żurawinami

nazwa

Wykonanie

Mały owoc.....coraz bardziej popularny i lubiany, znajduje coraz szersze zastosowanie w naszej kuchni.
Żurawina-pełna witamin i soli mineralnych należy do czołówki roślin o właściwościach leczniczych,wzbogaca dietę zapewniając świetną kondycję i figurę.
Świeża .... jest cierpka i kwaskowata i aby była smaczna i dała się zjeść potrzebuje dużo cukru, Większe zastosowanie znalazła s uszona żurawina,która jest popularnym dodatkiem do deserów,musli,sałatek, ciast i ciasteczek,a nawet mięsa.
Żurawina kryje w sobie skarby,o których warto wiedzieć / żurawinowa moc natury/
W moim dzisiejszym przepisie żurawiny znalazły zastosowanie jako dodatek do mufinkowych babeczek.Doskonałe na podwieczorek i dla niespodziewanych gości.
Składniki na 12 babeczek:
2 jaja
200 g maki pszennej
100-150 g cukru
200 g serka maskarpone
60 ml mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
100 g suszonych żurawin
Proces przygotowania babeczek jest prosty i dobrze nam znany.
Wystarczy wymieszać suche składniki /cukier, wanilia,mąka, proszek, sól/ w jednej misce, a mokre składniki/serek, mleko, jajka/w drugiej misce, a następnie połączyć płynne z suchymi i lekko wymieszać. Pod koniec mieszania dodać owoce żurawiny .Gotowe ciasto nakładać do foremek/3/4 wysokości/. Piec ok.20min.w temperaturze 170-180 st.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/02/mufinki-z-serkiem-maskarpone-i.html