ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto czekoladowo-migdałowe (z wiśniami)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto czekoladowo-migdałowe (z wiśniami)

nazwa

Wykonanie

Zostałam zaproszona do Weekendowej Cukierni, której gospodarzy w tym miesiącu Josia . Podsunęła ona przepis na ciasto czekoladowo- migdałowe i choć miałam co innego w planach, skusiłam się. Żeby ciasto nie było łyse, dodałam od siebie warstwę gęstej bitej śmietany i wiśniowej domowej frużeliny. Mówię Wam....obłęd.....
Składniki:
225 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mąki
175 g masła
25 g mielonych migdałów
100 g siekanych migdałów (dałam część orzechów włoskich, bo migdały wyszły w trakcie:)
100 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żóltka
piana z 4 białek
Masło roztopić, dodać czekoladę i cukier, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Mąkę wymieszać z proszkiem i migdałami. Mieszając mikserem na wolnych obrotach dodać mąkę, a następnie po jednym żółtku. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Ostudzić na kratce. na wierzch:
250 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
300 g mrożonych wiśni
1 łyżka cukru
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wyłożyć na ciasto. Wiśnie umieścić w rondelku, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i chwilę pogotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, wlać do wiśni, ugotować jak kisiel. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać. Ostudzić i wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/03/ciasto-czekoladowo-migdaowe-z-wisniami.html