Wykonanie
To ciasto ma wszystkie cechy, które w słodkościach uwielbiam. Po pierwsze zawiera mój ukochany
kokos, a po drugie jest szybkie i bez pieczenia. Słone
krakersy wspaniale współgrają ze słodkim
kokosowym kremem. W
sieci jest wiele przepisów na ten przysmak, ten jest jednak moją autorską wariacją. Bardzo polecam.Składniki: (blaszka 24*26cm)54
krakersy3 szklanki
mleka1 szklanka
kokosu + 3 łyżki do posypania4
żółtka2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanejlaska waniliikieliszek
wódki3 kieliszki
advokata1/2 tabliczki
białej czekoladygarść
płatków migdałowych200 g
masłaW szklance
mleka rozrobić
żółtka,
mąkę,
skrobie ziemniaczaną i
cukier. Ćwierć szklanki
kokosu zalać kieliszkiem
wódki, wymieszać.Dwie szklanki
mleka wlać do garnka, dodać
laskę wanilii, 3/4 szklanki
kokosu i zagotować. Masę z
żółtek wlać na gotujące
mleko i ugotować
budyń. Do gorącego wsypać
kokos z
wódka i wymieszać. Ostudzić mieszając co chwila, żeby wierzch nie zaschnął. Zimny
budyń utrzeć z
masłem i
advokatem Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na niej 1/3
krakersów. Z kremu odłożyć 3 łyżki, resztę podzielić na połowę. Na
krakersy wyłożyć jedną połowę kremu, przykryć
krakersami, wyłożyć drugą połowę kremu i trzecią warstwę
krakersów. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem, posypać
kokosem,
migdałami i wiórkami
białej czekolady. Schłodzić.