ßßß Cookit - przepis na kokosek

kokosek

nazwa

Wykonanie

To delikatne ciasto na pewno zasmakuje amatorom koksu i ciast z alkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach.
*foremka 24*24 cm
Składniki: na biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kokosowy:
700 ml mleka
szklanka kokosu
4 żółtka
2 kopiate łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 duże łyżki cukru
kostka masła na piankę:
300 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie śnieżki
70 ml likieru jajecznego
1 tabliczka białej czekolady
dodatkowo:
2 małe paczki herbatników
2 łyżki kokosu
kilka kostek białej czekolady
1/2 szklanki posłodzonej herbaty
kieliszek wódki
Białka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Na końcu dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki i piec około 25 minut w 180*C. Wystudzić.
Dwie szklanki mleka zagotować, w reszcie rozmieszać mąkę, skrobię, cukier i żółtka oraz kokos. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń (nie będzie zbyt gęsty- tak ma być). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem na krem.
Biszkopt nasączyć herbatą wmieszaną z wódką. Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Kremówkę ubić ze śnieżką. Czekoladę rozpuścić nad parą. Do ubitej śmietanki wmiksować najpierw likier a następnie czekoladę. Wyłożyć na herbatniki. Kilka kostek białej czekolady zetrzeć na tarce, wymieszać z kokosem i posypać ciasto. Schłodzić.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/03/kokosek.html