Wykonanie
Moja córka uwielbia rafaello , a skoro dziś są jej imieniny jest i rafaello..robiłam już nie raz, na blogu są dwa te pyszne ciasta w wykonaniu córki ..[ tutaj i tutaj ] ..a dzisiejsze jest jeszcze inne, bo z dodatkiem
płatków migdałowych i
ajerkoniaku..a przepis podpatrzyłam tutaj .
1/2 litra
mleka 3.2%1 kostka
masła2
żółtka3/4 szkl.
cukru1
cukier waniliowy2 łyżki
maki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej20 dkg wiórek
kokosowych + do posypania wierzchu10 dkg
płatków migdałowych1 szkl. gęstego
ajerkoniaku2 duże paczki
krakersów (2x180g) (mi wyszło 1,5 paczki na formę 24x24cm)Pó ł szklanki
cukru (z tych 3/4) utrzeć z
żółtkami,dodać
cukier waniliowy, 1/2 szk.
mleka (z pól litra),
mąkę pszenną i
mąkę ziemniaczaną.Wszystko razem zmiksować.Pozostałe
mleko zagotować z resztą
cukru (1/4 szklanki)i
cukrem waniliowym.Do gotującego się
mleka wlać masę jajecznąi gotować przez około minutę cały czas energicznie mieszając aby się masa nie przypaliła.Miękkie
masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać wystudzony
budyń, ciągle miksując.Na koniec wsypać
wiórki kokosowe i
płatki migdałowe, wlać
ajerkoniak i całość delikatnie wymieszać.Na dnie blaszki wykładać warstwę
krakersów (jeden obok drugiego),wyłożyć warstwę kremu (1/3 części) i tak na przemian aż do wyczerpania składników.Wierzch posmarować kremem budyniowym i posypać wiórkami kokosowymi.Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.