ßßß Cookit - przepis na RAFAELLO BEZ PIECZENIA

RAFAELLO BEZ PIECZENIA

nazwa

Wykonanie

Połączenie słodkiego, budyniowego kremu i słonych krakersów to strzał z dziesiątkę! Po raz pierwszy próbowałam tego zestawienia wieeele lat temu u koleżanki na imieninach.
Już wtedy bardzo mi smakowało, ale ... jakoś przepis poszedł w niepamięć.
I po latach bodajże 10 lub 12 nadszedł czas na odkopanie przepisu.
Ciasto nie wymaga użycia piekarnika i robi się je dosłownie w mgnieniu oka :) W wielu przepisach na to ciasto dodane są wiórki kokosowe, ale ja nie przepadam za nimi, tak więc wiórki zamieniłam na migdały tarte do środka i płatki migdałowe do posypania.
Może, więc ciasto powinno nazywać się "Migdałowiec", a nie "Rafaello"? ;-)
Składniki: (u mnie foremka 21cmx31cm)
0 , 5 l mle ka
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
u mnie 75 krakersów (na 3 warstwy)
100 g zmielonych migdałów
100 g płatków migdałowych
Sposób wykonania:
Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. Całość miksujemy, aż do połączenia się składników. Pozostałą część mleka zagotowujemy z resztą cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli naszą masę jajeczną mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje i otrzymamy budyń. Budyń studzimy (najlepiej przykryć go, aby nie zrobiła nam się na wierzchu zeschnięta skórka).
Miękkie masło (wcześniej wyjęte z lodówki) ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki. Do utartego kremu dodajemy zmielone migdały. Mieszamy je z budyniowym kremem.
Na papierze (lub blaszce) rozkładamy I warstwę krakersów. U mnie było to 5x5 krakersów. Smarujemy je 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy II warstwą krakersów i znowu krem. III warstwa krakersów i krem. Wierzch posypujemy płatkami migdałów
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną i bez problemu pokroimy ciasto.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/08/rafaello-bez-pieczenia.html