ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto Tofijka (bez pieczenia)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto Tofijka (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Mój własny pomysł, coś pomiędzy 3bitem a ciastem balowym. Niezbyt słodkie, pomimo masy krówkowej, przekładane budyniem na gorąco. Najlepsze na drugi dzień, wtedy ciastka odmiękną, a masa stężeje. Idealne na rodzinne imprezki i dla dzieci.
Szybkie do zrobienia, nie wymaga pieczenia i zawsze się udaje.
Robiłam w małej blaszce (25*28cm). Musi być trzymane w lodówce.
Składniki:
3 paczki herbatników po 85 g
2 paczki krakersów solonych po 100 g (trochę mi zostało)
puszka masy krówkowej orzechowej lub zwykłej
Masa :
2 opakowania budyniu waniliowego ( mała paczuszka taka na 1/2 l mleka)
3 i 1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1/2 kostki margaryny
rodzynki, siekane orzechy laskowe
Z proszku budyniowego, cukru i mleka gotujemy budyń. Do gotującego budyniu dodajemy margarynę i miksujemy na ogniu aż składniki się połączą. Dodajemy orzechy i sparzone wrzątkiem rodzynki.
Na piankę:
330 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady
po 3 kostki startej czekolady białej i gorzkiej
1 łyżka cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić aż zacznie tężeć. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i posiekaną czekoladę. Poczekać aż zacznie gęstnieć i wylać na wierzch zimnego ciasta.
Blaszkę wyścielamy papierem. Wykładamy warstwy ciasta: herbatniki - 1/2 masy krówkowej - krakersy - 1/2 masy budyniowej gorącej - herbatniki- dryga połowa masy budyniowej-krakersy - masa krówkowa - herbatniki - odczekać przed wyłożeniem pianki aż ciasto ostygnie, inaczej się stopi!!!!- pianka-starte czekolady
Wstawiamy na noc do lodówki.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/06/ciasto-tofijka-bez-pieczenia.html