Wykonanie
Mój własny pomysł, coś pomiędzy 3bitem a
ciastem balowym. Niezbyt słodkie, pomimo masy krówkowej, przekładane
budyniem na gorąco. Najlepsze na drugi dzień, wtedy
ciastka odmiękną, a masa stężeje. Idealne na rodzinne imprezki i dla dzieci.Szybkie do zrobienia, nie wymaga pieczenia i zawsze się udaje.Robiłam w małej blaszce (25*28cm). Musi być trzymane w lodówce.Składniki:3 paczki
herbatników po 85 g2 paczki
krakersów solonych po 100 g (trochę mi zostało)puszka masy krówkowej orzechowej lub zwykłejMasa :2 opakowania budyniu
waniliowego ( mała paczuszka taka na 1/2 l
mleka)3 i 1/2 szklanki
mleka2 łyżki
cukru1/2 kostki
margarynyrodzynki, siekane
orzechy laskoweZ proszku budyniowego,
cukru i
mleka gotujemy
budyń. Do gotującego budyniu dodajemy
margarynę i miksujemy na ogniu aż składniki się połączą. Dodajemy
orzechy i sparzone wrzątkiem
rodzynki.Na piankę:330 ml
śmietanki kremówki mocno schłodzonej1 opakowanie
galaretki pomarańczowejkilka kostek posiekanej
gorzkiej czekoladypo 3 kostki startej
czekolady białej i gorzkiej1 łyżka
cukru pudruGalaretkę rozpuścić w szklance
wody, odstawić aż zacznie tężeć. Kremówkę ubić z
cukrem pudrem, dodać tężejącą
galaretkę i posiekaną
czekoladę. Poczekać aż zacznie gęstnieć i wylać na wierzch zimnego ciasta.Blaszkę wyścielamy papierem. Wykładamy warstwy ciasta:
herbatniki - 1/2 masy krówkowej -
krakersy - 1/2 masy budyniowej gorącej -
herbatniki- dryga połowa masy budyniowej-
krakersy - masa krówkowa -
herbatniki - odczekać przed wyłożeniem pianki aż ciasto ostygnie, inaczej się stopi!!!!- pianka-starte
czekoladyWstawiamy na noc do lodówki.