ßßß Cookit - przepis na 3 BIT

3 BIT

nazwa

Wykonanie

Przepis zmodyfikowany z tej strony.
Składniki:
6 - 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g)
2 puszki masy kajmakowej
3,5 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
600 ml śmietany kremówki 36 %
1 czubata łyżka cukru pudru
śmietan-fix
100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając (pilnować by się nie zagotował). Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu (dać 3,5 szklanki mleka a nie 4). Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników. Następnie całą blachę owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc, by herbatniki zmiekkły. Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder i smietan-fix.. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2014/01/3-bit.html