Wykonanie
Przepis zmodyfikowany z tej strony.Składniki:6 - 7 paczek
herbatników petit beurre (opakowanie 100 g)2 puszki masy kajmakowej3,5 szklanki
mleka2 opakowania budyniu
waniliowego z
cukrem600 ml
śmietany kremówki 36 %1 czubata łyżka
cukru pudruśmietan-fix100 g
gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószeniaProstokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę
herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając (pilnować by się nie zagotował). Wyłożyć na
herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą
herbatników. Przygotować
budyń według instrukcji na opakowaniu (dać 3,5 szklanki
mleka a nie 4). Jeszcze gorący
budyń wylać na
herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą
herbatników. Następnie całą blachę owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc, by
herbatniki zmiekkły. Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając
cukier puder i
smietan-fix.. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć
czekoladę. Ciasto przechowywać w lodówce.Smacznego! :)