ßßß Cookit - przepis na Ciasto bez pieczenia - a`la 3 BIT

Ciasto bez pieczenia - a`la 3 BIT

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię to ciasto, robiłam je już kilka razy. Przepis dostałam od mamy. W sieci znajdziemy dużo wariacji na temat domowego 3 BITA, poniżej moja wersja. Zapraszam.
Składniki:
herbatniki - 8 paczek,
jedna paczka słonych krakersów lub opcjonalnie słone orzeszki,
puszka gotowej masy mleka skondensowanego,
2 budynie śmietankowe/waniliowe,
1 masło/margaryna,
4 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 litra śmietany kremówki + ew. śmietan-fix,
4 łyżki cukru pudru,
gorzka czekolada
Jak zrobić:
Do garnka wlewamy mleko (odlewamy 3/4 szklanki), wsypujemy cukier, wkładamy masło. Całość doprowadzamy do wrzenia - margaryna i cukier muszą się rozpuścić. Budynie rozrabiamy w pozostałym mleku, wlewamy garnka i intensywnie mieszamy, tak aby nie było żadnych grudek. Odstawiamy do przestygnięcia. Formę w której będzie ciasto wykładamy folią spożywczą, układamy jedną warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy delikatnie ostudzoną, ale wciąż ciepłą masę budyniową. Na rozprowadzoną masę układamy kolejną warstwę herbatników. Gdy używamy gotowej masy karmelowej należy ją bardzo energicznie wymieszać - lepiej będzie się rozprowadzała, rozprowadzamy ją na herbatniki.
Na karmel wykładamy drobno pokruszone krakersy - połączenie słodyczy i słonego smaku krakersów daje bardzo ciekawy efekt. Ja następnym razem użyję solonych orzeszków, które posiekam.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Ubitą śmietanę wykładamy na krakersy, na koniec na tarce ścieramy gorzką czekoladę, która idealnie wtopi się w bitą śmietanę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Gotowe:)
Źródło:http://gotowanie-smakowanie.blogspot.com/2013/11/ciasto-bez-pieczenia-ala-3-bit.html