Wykonanie
Bardzo lubię to ciasto, robiłam je już kilka
razy. Przepis dostałam od mamy. W
sieci znajdziemy dużo wariacji na temat domowego 3 BITA, poniżej moja wersja. Zapraszam.
Składniki:
herbatniki - 8 paczek,jedna paczka słonych
krakersów lub opcjonalnie słone orzeszki,puszka gotowej masy
mleka skondensowanego,2 budynie śmietankowe/waniliowe,1 masło/margaryna,4 szklanki
mleka,1/2 szklanki
cukru,1/2 litra
śmietany kremówki + ew.
śmietan-fix,4 łyżki
cukru pudru,
gorzka czekoladaJak zrobić:Do garnka wlewamy
mleko (odlewamy 3/4 szklanki), wsypujemy
cukier, wkładamy
masło. Całość doprowadzamy do wrzenia -
margaryna i
cukier muszą się rozpuścić. Budynie rozrabiamy w pozostałym
mleku, wlewamy garnka i intensywnie mieszamy, tak aby nie było żadnych grudek. Odstawiamy do przestygnięcia. Formę w której będzie ciasto wykładamy folią spożywczą, układamy jedną warstwę
herbatników, na
herbatniki wykładamy delikatnie ostudzoną, ale wciąż ciepłą masę budyniową. Na rozprowadzoną masę układamy kolejną warstwę
herbatników. Gdy używamy gotowej masy karmelowej należy ją bardzo energicznie wymieszać - lepiej będzie się rozprowadzała, rozprowadzamy ją na
herbatniki.Na karmel wykładamy drobno pokruszone
krakersy - połączenie
słodyczy i słonego smaku
krakersów daje bardzo ciekawy efekt. Ja następnym razem użyję
solonych orzeszków, które posiekam.Zimną
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając
cukier puder. Ubitą
śmietanę wykładamy na
krakersy, na koniec na tarce ścieramy
gorzką czekoladę, która idealnie wtopi się w
bitą śmietanę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Gotowe:)