Wykonanie
Murzynka nikomu nie trzeba przedstawiać, zna go każdy. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na przekładanego murzynka (m.in. murzynek z
pomarańczową pianką (klik) i murzynek bez
jajek (klik)).Ostatnio zorientowałam się, że nie ma tu jeszcze przepisu na klasycznego murzynka w polewie. Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą
kakaową i posypałam
czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem.*keksówka 35 cmSkładniki:4
jajka1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru pudru250 g
masła3 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia8 łyżek
wody na polewę:125 g
masła2 łyżki
kakao1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki wrzątku2 łyżki posiekanych
orzechów włoskichMasło,
kakao,
cukier i
wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować
żółtka.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać do masy
kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić.Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez chwilę, przestudzić. Polać ciasto i posypać
orzechami.