Kto z Was lubi murzynka? Chyba każdy, to takie klasyczne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Tym razem jego smak wzbogaciłam dodatkiem rabarbaru, gruszki i orzechów. Jak zawsze zniknęło w mgnieniu oka.* szeroka keksówka 20*23 cmSkładniki:4 jajka1 i 3/4 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru pudru250 g masła3 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 łyżek wody1/2 dużej gruszkikilka gałązek rabarbarugarść orzechów włoskich na polewę:125 g masła2 łyżki kakao1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki wrzątkuMasło, kakao, cukier puder i wodę zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać białka ubite na pianę i orzechy. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszkę i rabarbar umyć, pokroić na paski i położyć na ciasto, lekko dociskając aby zatopić je w cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Kiedy ciasto przestygnie wszystkie składniki polewy zagotować mieszając. Polać wierzch murzynka i odstawić do zastygnięcia.