Wykonanie
Często zdarza się tak, że nie mamy czasu na skomplikowane wypieki a spodziewamy się gości. W takiej sytuacji polecam skorzystać z tego przepisu bo przygotowanie tego ciasta zajmie tylko kwadrans. Łączą się w nim smaki słony i słodki a kwaśność
owoców sprawia że ciasto jest lekkie i orzeźwiające.*blaszka 23*28 cm (16 porcji)Składniki:duża paczka
krakersów solonych (32 sztuki)3/4 litra
mleka2 opakowania budyniu
waniliowego3 łyżki
cukru2 opakowania
galaretki pomarańczowej1 opakowanie
galaretki cytrynowej szybko tężejącejpuszka
ananasa3
kiwi3
mandarynkiwiśnie kandyzowaneBlaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć połowę
krakersów.
Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze cząstki.
Kiwi obrać i pokroić na plasterki, tak samo
mandarynki. W szklance
mleka rozpuścić budynie i
cukier, resztę
mleka zagotować. Wlać
mleko z
budyniem i gotować mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wsypać dwie
galaretki pomarańczowe, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do wystudzenia. Kilka kawałków
ananasa odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą budyniową. Masę przełożyć do blaszki, rozsmarować i przykryć resztą
krakersów. Odstawić ciasto na jakiś czas aby stężało i wystygło. Na wierzchu ułożyć
owoce.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki
wody i kiedy
zrobi się gęsta smarować nią ciasto i
owoce za pomocą pędzelka. Odstawić w chłodne miejsce.