ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kostka tropikalna (bez pieczenia)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: kostka tropikalna (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Często zdarza się tak, że nie mamy czasu na skomplikowane wypieki a spodziewamy się gości. W takiej sytuacji polecam skorzystać z tego przepisu bo przygotowanie tego ciasta zajmie tylko kwadrans. Łączą się w nim smaki słony i słodki a kwaśność owoców sprawia że ciasto jest lekkie i orzeźwiające.
*blaszka 23*28 cm (16 porcji)
Składniki:
duża paczka krakersów solonych (32 sztuki)
3/4 litra mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
2 opakowania galaretki pomarańczowej
1 opakowanie galaretki cytrynowej szybko tężejącej
puszka ananasa
3 kiwi
3 mandarynki
wiśnie kandyzowane
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć połowę krakersów. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze cząstki. Kiwi obrać i pokroić na plasterki, tak samo mandarynki. W szklance mleka rozpuścić budynie i cukier, resztę mleka zagotować. Wlać mleko z budyniem i gotować mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wsypać dwie galaretki pomarańczowe, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do wystudzenia. Kilka kawałków ananasa odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą budyniową. Masę przełożyć do blaszki, rozsmarować i przykryć resztą krakersów. Odstawić ciasto na jakiś czas aby stężało i wystygło. Na wierzchu ułożyć owoce. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i kiedy zrobi się gęsta smarować nią ciasto i owoce za pomocą pędzelka. Odstawić w chłodne miejsce.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/03/kostka-tropikalna-bez-pieczenia.html