Wykonanie
Szybka kolacja lub deser dla amatorów budyniu. Tym razem wykonałam z
wiśniami w zalewie alkoholowej, ale dla dzieci często robię z
borówką amerykańską.
Budyń wychodzi pyszny, a przepis jest niezawodny. Polecam :)Składniki na 5 - 6 ramekinów:200 g
wiśni (świeżych, mrożonych - rozmrożonych wcześniej na bibułce, z
syropu, itp.)3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii110 g drobnego
cukru (dałam mniej)2 szklanki (500 ml) gorącego
mleka2 łyżeczki proszku budyniowego (
waniliowego lub
śmietankowego)
cynamon, do oprószenia
Wiśnie odsączyć, podzielić pomiędzy ramekiny.
Jajka zmiksować z ekstraktem z
wanilii, proszkiem budyniowym i
cukrem. Stopniowo dolewać do
jajek gorące
mleko, miksując.Miksturę rozlać pomiędzy przygotowane ramekiny z
wiśniami.Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut, bez przykrywania. Podawać ciepłe lub wystudzone oprószone
cynamonem i udekorowane
wiśniami.Smacznego :)
P rzepis pochodzi z książki 'Fast desserts' The Australian Women's Weekly.