ßßß Cookit - przepis na Budyń zapiekany z wiśniami

Budyń zapiekany z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Szybka kolacja lub deser dla amatorów budyniu. Tym razem wykonałam z wiśniami w zalewie alkoholowej, ale dla dzieci często robię z borówką amerykańską. Budyń wychodzi pyszny, a przepis jest niezawodny. Polecam :)
Składniki na 5 - 6 ramekinów:
200 g wiśni (świeżych, mrożonych - rozmrożonych wcześniej na bibułce, z syropu, itp.)
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
110 g drobnego cukru (dałam mniej)
2 szklanki (500 ml) gorącego mleka
2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
cynamon, do oprószenia
Wiśnie odsączyć, podzielić pomiędzy ramekiny.
Jajka zmiksować z ekstraktem z wanilii, proszkiem budyniowym i cukrem. Stopniowo dolewać do jajek gorące mleko, miksując.
Miksturę rozlać pomiędzy przygotowane ramekiny z wiśniami.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut, bez przykrywania. Podawać ciepłe lub wystudzone oprószone cynamonem i udekorowane wiśniami.
Smacznego :)
P rzepis pochodzi z książki 'Fast desserts' The Australian Women's Weekly.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/budyn-zapiekany-z-wisniami