Wykonanie
O mało nie przegapiłabym Dnia
Jabłka, który od kilku już lat organizuje Tatter. Zdążyłam jednak, a wczorajsza decyzja "co by tu upiec", była szybka i oczywista. To błyskawiczne holenderskie ciasto z
jabłkami z przepisu Rachel Allen(z książki " Bake")jest nie tylko szybkie do zrobienia ale i bardzo smaczne. Obawiałam się troszkę stosunkowo dużej ilości
cukru, ale ciasto nie było przesłodzone, a niewielka foremka skutecznie ograniczyła ilość spożytych kalorii, bowiem ciasto jest z gatunku tych, po które ręka sama się wyciąga. Wilgotne, aromatyczne, pyszne ciasto. Polecam.
2
jajka175 g drobnego
cukru, plus 15 g dodatkowo do posypania1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii75 g
masła75 ml
mleka125 g
maki1/2 łyżeczki
cynamonu2 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 małe(lub 1 duże)
jabłkaopcjonalnie
śmietanka do podaniaPiekarnik nastawiamy na 200 st C. Wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Jajka z
cukrem i ekstraktem z
wanilii ucieramy do białości.
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z
mlekiem i wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając. Dodajemy przesianą
mąkę,
cynamon i
proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy aż masa będzie bez grudek
mąki. Miksturę wylewamy do foremki i wygładzamy powierzchnię.
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na plastry i układamy na powierzchni ciasta(powinny opaść na dno, ale moje uparcie trzymały się na powierzchni). Posypujemy dodatkowym
cukrem. Pieczemy przez 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st C i pieczemy jeszcze kolejne 20-25 minut. Studzimy w foremce. Podajemy ciepłe, z dodatkiem
śmietanki lub bez, ale zimne też jest bardzo dobre.