Wykonanie
Słodki
pudding z
pieczywa to jeden z najszybszych sposobów na proste słodkie śniadanie lub popołudniową przekąskę. Jest też dobrym rozwiązaniem na wykorzystanie czerstwego
pieczywa, które zalega nam często w kuchni i nie wiemy co z nim zrobić. Do
puddingu takiego można dodać ulubione dodatki jak pestki,
rodzynki,
miód czy nawet
czekoladę. Wszystko zależy od waszego pomysłu i smaku :)składniki:1-2 stare
kajzerki70 ml
mleka1
jajko1
banan1 łyżka
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoBułki porwać na kawałki, umieścić w misce.
Mleko połączyć z
cynamonem,
cukrem, ekstraktem z
wanilii,
jajkiem i dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować cienko
masłem. Na dno ułożyć kawałki
bułki, polać mieszanką
mleczną i przykryć warstwą z plastrów
bananów. Na
owoce ułożyć kolejną warstwę
pieczywa i powtórzyć pierwszy etap do zużycia składników. Całość piec w 180 º C przez ok. 30 minut. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut i podawać na ciepło lub na zimno.Smacznego! :)