Wykonanie
Dzisiaj gotowany sernik z
serka wiejskiego, bo sernik musi pojawić się w moim jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu. Zdecydowanie ten serniczek bardziej smakuje mi, niż ten z
twarogu.
Gotowany (schłodzony) sernik z
serka wiejskiego podany z grillowanymi
morelami i podprażonymi
płatkami migdałowymiPrzepis:brak konkretnej inspiracji - kiedyś czytałam o nim i zrobiłam podobnie do tego z
twarogu/ 1 porcja /składniki:200 g
serka wiejskiego*średnie
jajko30 ml
mlekaczubata łyżka lub dwie** budyniu
śmietankowego lub
waniliowego1-2 łyżki
cukru lub coś innego do posłodzeniajak zrobić?
Serek wiejski zmiksuj (np. blenderem) na gładką masę, dodaj
jajko i ponownie zmiksuj. Tak przygotowaną masę przelej do garnuszka i gotuj na średnim ogniu.W międzyczasie
budyń dokładnie wymieszaj z
mlekiem, a następnie wlej do gotującego się serniczka. Gotuj, aż sernik zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i dosłódź do smaku. Gotowy przełóż do naczynka.Gotowany sernik z
serka wiejskiego można jeść na ciepło lub na zimno. Szczerze rekomenduję wersję schłodzoną w lodówce.Swój sernik podałam z grillowanymi (na grillu elektrycznym)
morelami i podprażonymi
płatkami migdałowymi.** w zależności od gęstości
serka wiejskiego - jak jest w nim dużo
śmietanki to
dajcie dwie łyżki budyniu
Dlaczego to wcielone zło wygląda tak słodko kiedy śpi?