W tak upalne dni wszystko co mrożone, jest pyszne. A jeżeli jest to czekolada to jest podwójnie pyszne. Dziś mrożona wersja z czekolady gorzkiej podawanej z lodami waniliowymi.500 ml mleka250 g gorzkiej czekolady 60%2 łyżki cukru z waniliąlody waniliowe- Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy pokruszoną czekoladę. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, w którym czekolada się rozpuści. Nie wolno zagotować mleka i należy pamiętać żeby cały czas mieszać, bo czekolada przywrze do dna.- Kiedy czekolada jest całkowicie rozpuszczona dodajemy cukier z wanilią i mieszamy.- Garnek odstawiamy do lekkie przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.- Nie należy się przejmować, że czekolada jest rzadka, w lodówce zgęstnieje.- Podajemy w wysokich kieliszkach z gałką lodów waniliowych lub wiśniowych.Smacznego:)