ßßß Cookit - przepis na żeberka w musztardzie

żeberka w musztardzie

nazwa

Wykonanie

Takie aromatyczne i miękkie mięso to wspaniały pomysł na elegancki obiad. My bardzo lubimy takie żeberka, zwłaszcza pieczone w rękawie. Takie sposób przygotowania jest zdrowszy a mięsko smakuje lepiej niż z patelni.
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
2-3 łyżeczki soli zmiękczającej mięso
3-4 łyżki musztardy
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki pieprzu
słodka i ostra papryka
kolendra
3 ząbki czosnku
Żeberka najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem. Natrzeć mięso solą zmiękczającą i odstawić na kilka godzin, następnie wypłukać. Ketchup wymieszać z musztardą, startym czosnkiem i przyprawami. Marynatą dokładnie natrzeć mięso, umieścić je w rękawie do pieczenia i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej. W dniu pieczenia wstawić blaszkę z mięsem w rękawie do piekarnika i piec około 70 minut w 200*C. Po tym czasie rozciąć worek i piec mięso jeszcze kilkanaście minut, aż się ładnie zarumieni.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/01/zeberka-w-musztardzie.html