Wykonanie
Takie aromatyczne i miękkie
mięso to wspaniały pomysł na elegancki obiad. My bardzo lubimy takie
żeberka, zwłaszcza pieczone w rękawie. Takie sposób przygotowania jest zdrowszy a
mięsko smakuje lepiej niż z patelni.Składniki:1 kg
żeberek wieprzowych2-3 łyżeczki
soli zmiękczającej
mięso3-4 łyżki
musztardy3 łyżki
ketchupu1/2 łyżeczki
pieprzusłodka i
ostra paprykakolendra3 ząbki
czosnkuŻeberka najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem. Natrzeć
mięso solą zmiękczającą i odstawić na kilka godzin, następnie wypłukać.
Ketchup wymieszać z
musztardą, startym
czosnkiem i
przyprawami. Marynatą dokładnie natrzeć
mięso, umieścić je w rękawie do pieczenia i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej. W dniu pieczenia wstawić blaszkę z
mięsem w rękawie do piekarnika i piec około 70 minut w 200*C. Po tym czasie rozciąć worek i piec
mięso jeszcze kilkanaście minut, aż się ładnie zarumieni.