ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: babeczki z kremem malinowym

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: babeczki z kremem malinowym

nazwa

Wykonanie

Jak tylko w ogródku pojawiły się maliny, wykorzystałam je do babeczek, które u nas ostatnio są bardzo "chodliwe". Tym razem nie jako dodatek do ciasta ale jako składnik kremu serowego. Prosty, podstawowy przepis na babeczki można modyfikować na wiele sposobów, na pewno pojawi się tu mnóstwo nowych wariantów babeczkowych, bo te zniknęły w mgnieniu oka.
*na 12 sztuk
Składniki:
250 g mąki
140 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml kefiru
100 g roztopionego masła
2 jajka na krem:
300 g gęstego serka owocowego (użyłam Almette)
szklanka malin
łyżeczka cukru
dodatkowo:
szklanka posłodzonej herbaty malinowej (wystudzonej)
Przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. W osobnej misce wymieszać jajka, kefir i masło. Zawartość obu misek połączyć rózgą krótko do połączenia składników. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 180*C około 25-30 minut. Po wystudzeniu nasączyć herbatą.
Kilka malin odłożyć do dekoracji, resztę zasypać cukrem i poddusić chwilkę, żeby puściły sok. Następnie przetrzeć przez sitko. Serek wmieszać z przecierem malinowym, przełożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Udekorować odłożonymi malinami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/07/babeczki-z-kremem-malinowym.html