Wykonanie
Jak tylko w ogródku pojawiły się
maliny, wykorzystałam je do babeczek, które u nas ostatnio są bardzo "chodliwe". Tym razem nie jako dodatek do ciasta ale jako składnik kremu
serowego. Prosty, podstawowy przepis na babeczki można modyfikować na wiele sposobów, na pewno pojawi się tu mnóstwo nowych wariantów babeczkowych, bo te zniknęły w mgnieniu oka.*na 12 sztukSkładniki:250 g
mąki140 g
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200 ml
kefiru100 g roztopionego
masła2
jajka na krem:300 g gęstego
serka owocowego (użyłam Almette)szklanka
malinłyżeczka
cukrudodatkowo:szklanka posłodzonej
herbaty malinowej (wystudzonej)Przesianą
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia wymieszać. W osobnej misce wymieszać
jajka,
kefir i
masło. Zawartość obu misek połączyć rózgą krótko do połączenia składników. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić
ciastem. Piec w 180*C około 25-30 minut. Po wystudzeniu nasączyć
herbatą.Kilka
malin odłożyć do dekoracji, resztę zasypać
cukrem i poddusić chwilkę, żeby puściły sok. Następnie przetrzeć przez sitko.
Serek wmieszać z przecierem
malinowym, przełożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Udekorować odłożonymi
malinami.