Wykonanie
Czasami jestem leniwcem, który nie lubi wymyślać ani utrudniać sobie życia. Ciasto
banalne w przygotowaniu, bo i smaczne ( a to najważniejsze! ) i z
owocami - jak to bywa z ciastami tego typu! . Placek w moim domu gości parę dobrych lat, sprawdza się zdecydowanie na niespodziewanych gości, którzy uprzedzą z większą chwilą o swoim przybyciu. Jest czas na przygotowanie i przestygnięcie, a do
kawy zawsze się sprawdza, czy nawet
herbaty.Podobny przepis znajdziecie tutaj: ciasto ucierane z
truskawkami i
borówkamiPrzepis na ciasto:2
jajka1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKruszonka:50 g
masła100 g
cukru100 g
mąkiDodatkowo:dowolne
owoceJajka ubijamy z
cukrem, na puszystą białą masę, następnie dodajemy
proszek do pieczenia i
mąkę - miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Ciasto wylewamy do blaszki (ja użyłam blaszki do tart) wyłożonej papierem do pieczenia - osobiście za każdym razem smaruje blaszkę tłuszczem, a następnie nakładam papier na to - lepiej przylega do blaszki.Na wylane ciasto, układamy dowolnie
owoce i posypujemy kruszonką.Aby przygotować kruszonkę, musimy rozpuścić
masło w rondelku, następnie odstawić na parę minut aby przestygło, następnie wsypujemy
mąkę i
cukier, i miksujemy aż powstaną gródki,Pieczemy 30-45 min w 175 stopniach (bez termoobiegu)- trzeba sprawdzać,żeby się nie przypiekło tak jak mi obecnie ciacho na zdjęciach :)
Smacznego!