Wykonanie
Rolady najczęściej przygotowuję wtedy, kiedy spodziewam się większej ilości gości. Można je podzielić na sporo kawałków, więc są nie zastąpione np. na przyjęciach dla dzieci. Do środka można wrzucić co tylko chcemy przez co rolada może
mieć milion wariantów. Ja bardzo lubię taką ze świeżymi
owocami.A jeśli lubicie ciasta z
jabłkami to zapraszam po przepis na roladę z
jabłkami i
kokosem tutaj (klik)Składniki: na
biszkopt:3
jajka3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia na nadzienie:2,5 opakowania
galaretki pomarańczowej300 g
jogurtu owocowegomaliny,
borówki amerykańskiedodatkowo:
bita śmietana do dekoracji
owoce do dekoracji
Białka ubić z
cukrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po jednym
żółtku.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia trochę mniejszym niż blaszka z piekarnika. Piec w 180*C około 25 minut. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, nakryć lekko wilgotną ściereczką i zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia najlepiej ze ściereczką.
Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy wystygną wymieszać z
jogurtem i odstawić do stężenia.Kiedy masa będzie mocno tężeć
biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim masę
jogurtową oraz rozłożyć
owoce. Zwinąć całość w roladę. Przed podaniem udekorować
bitą śmietaną i
owocami lub posypać
cukrem pudrem.