ßßß
Jadłam to ciasto w ostatnie walentynki w Londynie, w wersji właściwej, czyli truskawkowej. Dlatego tak miło mi się kojarzy. Jest małe i ślicznie wygląda. Jak nazwa wskazuje, zostało nazwane imieniem królowej Wiktorii, która wznowiła modę na przyjęcia herbaciane.U mnie Victoria sandwich w wersji z borówkami amerykańskimi z wylewającą się bitą śmietaną (ojej...)Przepis 'The Ritz London Book of Afternoon Tea' Helen Simpson; lekko zmodyfikowany★ Victoria sandwich ★Składniki: /na formę o średnicy 20 cm/ 100g masła100g cukrucukier waniliowy2 jajka100g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniadżem owocowybita śmietanaświeże owoceZmiksować masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajka ciągle mieszając. Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko miksować.Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 190 °C.Po upieczeniu przekroić ciasto poziomo na pół, obie części posmarować dżemem i bitą śmietaną. Równomiernie rozłożyć owoce i połączyć razem.Gotowe :--)