Wykonanie
Jadłam to ciasto w ostatnie walentynki w Londynie, w wersji właściwej, czyli truskawkowej. Dlatego tak miło mi się kojarzy. Jest małe i ślicznie wygląda. Jak nazwa wskazuje, zostało nazwane imieniem królowej Wiktorii, która wznowiła
modę na przyjęcia herbaciane.U mnie Victoria sandwich w wersji z
borówkami amerykańskimi z wylewającą się
bitą śmietaną (ojej...)Przepis 'The Ritz London Book of Afternoon Tea' Helen Simpson; lekko zmodyfikowany★ Victoria sandwich ★Składniki: /na formę o średnicy 20 cm/ 100g
masła100g
cukrucukier waniliowy2
jajka100g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniadżem owocowybita śmietanaświeże
owoceZmiksować
masło z
cukrem na gładką masę. Dodać
jajka ciągle mieszając. Na końcu wsypać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i krótko miksować.Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 190 °C.Po upieczeniu przekroić ciasto poziomo na pół, obie części posmarować
dżemem i
bitą śmietaną. Równomiernie rozłożyć
owoce i połączyć razem.Gotowe :--)