Wykonanie
Jedną z naszych letnich tradycji jest przygotowywanie gofrów z dużą ilością kolorowych
owoców. Taki deser z powodzeniem zastępuję ciasto do niedzielnej
kawy.Przepis, z którym się z
wami dzielę, dopracowałam na przestrzeni około 20 lat. Gofry wychodzą z niego chrupiące, a w środku puszyste.Muszę nadmienić, że gofry nie wyjdą idealne bez dobrej, dużej gofrownicy, która ma minimum 1300W mocy. Pierwszy taki sprzęt kupiłam jeszcze na początku lat 90 i służył mi świetnie do zeszłego roku, kiedy to uległ awarii. Swoją drugą gofrownicę kupiłam w jednym ze sklepów online i jest równie dobra, jak ta pierwsza.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:litr pełnego
mleka6 pełnych łyżek
cukruokoło 5 szklanek
mąki40 gramów roztopionej
margaryny2
jajka3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniabita śmietanadowolne
owocedowolny sos do deserówWykonanie:1. Zmiksuj ze sobą
mleko,
cukier,
jajka,
margarynę,
mąkę i
proszek do pieczenia. Ciasto powinno
mieć konsystencję dość gęstej
śmietany.2. Rozgrzej gofrownicę.3. Nalej ciasto do formy, zamknij gofrownicę i piecz przez kilka minut.
4. Gotowe gofry powinny być złotawe.
5. Leciutko je przestudź i podawaj udekorowane
owocami,
bitą śmietaną i sosami. Można też posmarować je
dżemem lub
kremem czekoladowym.
Smacznego :)