Wykonanie
Dziś zapraszam na pyszny dodatek do obiadu czyli
młodą kapustę z
czosnkiem. Jest to pyszna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu propozycja. Idealnie smakuje podana na gorąco z młodymi
ziemniakami i
rybą lub kotletem.

składniki na 4 porcjemała główka
młodej kapusty5-6 ząbków
czosnku1 duża
cebula lub 2 mniejsze4 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek5 łyżek startego
żółtego serasólprzepis
Młodą kapustę szatkujemy,
cebulę drobno siekamy, obrane ząbki
czosnku kroimy w grubsze plastry.W dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu delikatnie rumienimy
cebulę i
czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy poszatkowaną
kapustę, wlewamy 1/2 szklanki
wody i całość dusimy do miękkości, często mieszamy. Pod koniec duszenia
kapustę doprawiamy
solą, dodajemy starty
żółty ser, wszystkie składniki razem łączymy i zdejmujemy garnek z ognia.