Wykonanie
Przepyszny ,
kawowo-
orzechowy torcik dla słodyczomaniaków . W sam raz do popołudniowej
kawy na podwieczorek. Smakuje wybornie, poprawia nastrój i uzależnia ;) Polecam i życzę smacznego .
składniki na 2 porcje1 opakowanie
herbatników( około 350 g )kostka
masła1/2 szklanki
cukru pudru1
żółtko2 łyżki
kawy rozpuszczalnej1 szklanka mocnego naparu
kawyorzechy włoskie do dekoracji około 200gprzepis
Masło ucieramy z
cukrem na gęstą masę, dodajemy
żółtko i po trochu
kawę w proszku nie przestając ucierać , dopóki masa nie będzie bardzo gładka. W zimnym naparze
kawy namaczamy
herbatniki i układamy je warstwami . Każdą warstwę pokrywamy utartym kremem i przykładamy następną warstwą
herbatników ,
potem znowu krem itd do wyczerpania
ciastek .Wierzch i boki smarujemy kremem i dekorujemy połówkami
orzechów włoskich .Wstawiamy do lodówki na 2 godziny .