ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe w stylu włoskim

Ciasto czekoladowe w stylu włoskim

nazwa

Wykonanie

„Terapeuta powiedział mi, że sposobem na prawdziwy wewnętrzny spokój jest kończenie tego, co się zaczęło. Jak na razie skończyłem dwie paczki M&M’sów i czekoladowe ciasto. Od razu czuję się lepiej.”
Dave Barry
Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam do tej pory! Wilgotne, aromatyczne z chrupiącą skórką - dosłownie rozpływa się w ustach:) Plotka głosi, że z czasem skórka staje się coraz bardziej miękka, ale... znacie kogoś kto to potwierdzi? Moje ciasto nie doczekało nawet innych ujęć - obiecywałam sobie: zrobię zdjęcie przy następnym kawałku... i tak zeszło:) Przepis pochodzi z książki "Najlepsze ciasta świata" T. Milstein, urozmaiciłam go jedynie o rodzynki.
Składniki (keskówka 24 cm/tortownica 20 cm):
100 g masła
350 g wysokiej jakości czekolady
Łyżka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki dobrego kakao
5 jajek
250 g cukru pudru
5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
100 g pokruszonych orzechów włoskich
50 g rodzynek
Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ostrożnie, aż czekolada roztopi się całkowicie i dokładnie połączy z masłem.
Wsypujemy kawę i kakao, mieszamy i odstawiamy na bok.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.
Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy zmielone i pokruszone orzechy oraz rodzynki, dokładnie mieszamy.
Delikatnie łączymy masę czekoladową z masą jajeczną, następnie przelewamy do formy wysmarowanej masłem.
Pieczemy w 180 st.C ok. 40 min, do chwili aż wierzch ciasta stanie się suchy, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto wewnątrz do ostygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2015/03/ciasto-czekoladowe-w-stylu-woskim.html