ßßß
Składniki (keskówka 24 cm/tortownica 20 cm):100 g masła350 g wysokiej jakości czekoladyŁyżka kawy rozpuszczalnej3 łyżki dobrego kakao5 jajek250 g cukru pudru5 łyżek zmielonych orzechów włoskich100 g pokruszonych orzechów włoskich50 g rodzynekMasło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ostrożnie, aż czekolada roztopi się całkowicie i dokładnie połączy z masłem.Wsypujemy kawę i kakao, mieszamy i odstawiamy na bok.Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy zmielone i pokruszone orzechy oraz rodzynki, dokładnie mieszamy.Delikatnie łączymy masę czekoladową z masą jajeczną, następnie przelewamy do formy wysmarowanej masłem.Pieczemy w 180 st.C ok. 40 min, do chwili aż wierzch ciasta stanie się suchy, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto wewnątrz do ostygnięcia.Smacznego!