ßßß Cookit - przepis na Ciasto kawowe bez pieczenia - "Stefanka"

Ciasto kawowe bez pieczenia - "Stefanka"

nazwa

Wykonanie

Warto zrobić - niema dużo pracy, a ciacho bardzo smaczne.
Potrzebujesz:
40 sztuk herbatników
1 tabliczkę gorzkiej czekolady
Na krem:
2 żółtka
100 g masła o temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
ćwierć szklanki ostudzonej, bardzo mocnej kawy
Dodatkowo
ok 100 ml mleka, zagotowanego a następnie ostudzonego
Przygotowanie:
Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem.Powoli wlewaj ostudzoną kawę cały czas mieszając.
W osobnej miseczce utrzyj masło. Dodaj do niego 2 łyżki masy jajecznej i dokładnie rozmieszaj, do połączenia składników. Znów dodaj dwie łyżki i rozmieszaj, i tak do wyczerpania masy.
Składamy ciacho:
Układamy koło siebie 5 herbatników uprzednio zanurzonych na sekundę w mleku.
wykładamy na nie koło 2 łyżek masy kawowej
maczamy w mleku kolejne 5 herbatników itd do wyczerpania. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki bez kremu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z łyżką masła. Dekorujemy górę i boki ciasta.
Schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2013/07/ciasto-kawowe-bez-pieczenia-stefanka.html