Wykonanie
Warto zrobić - niema dużo pracy, a ciacho bardzo smaczne.
Potrzebujesz:40 sztuk
herbatników1 tabliczkę
gorzkiej czekoladyNa krem:2
żółtka100 g
masła o temperaturze pokojowejpół szklanki
cukru pudrućwierć szklanki ostudzonej, bardzo mocnej
kawyDodatkowook 100 ml
mleka, zagotowanego a następnie ostudzonegoPrzygotowanie:
Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
Żółtka utrzyj z
cukrem pudrem.Powoli wlewaj ostudzoną
kawę cały czas mieszając.W osobnej miseczce utrzyj
masło. Dodaj do niego 2 łyżki masy jajecznej i dokładnie rozmieszaj, do połączenia składników. Znów dodaj dwie łyżki i rozmieszaj, i tak do wyczerpania masy.Składamy ciacho:Układamy koło siebie 5
herbatników uprzednio zanurzonych na sekundę w
mleku.wykładamy na nie koło 2 łyżek masy kawowejmaczamy w
mleku kolejne 5
herbatników itd do wyczerpania. Ostatnią warstwą powinny być
herbatniki bez kremu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i mieszamy z łyżką
masła. Dekorujemy górę i boki ciasta.Schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.Smacznego!