Wykonanie
Delikatne ciasto
cytrynowe, przepyszne w smaku, bardzo łatwe w wykonaniu nie wymaga żadnego doświadczenia w pieczeniu. Bardzo słodkie i bardzo
cytrynowe.
składniki na formę do tartyspód1i 1/2 szklanki pokruszonych
herbatników2 łyżki
cukru1/2 kostki stopionego
masłamasa1 puszka słodzonego
mleka skondensowanego4
żółtka1/2 szklanki
soku z cytryny3/4 szklanki
śmietanki kremówkiprzepisspódPokruszone
herbatniki mieszamy z rozpuszczonym
masłem i
cukrem i rozkładamy równomiernie na dnie formy do tarty. Pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy .masaŁączymy
mleko z
żółtkami ( najlepiej zmiksować), dodajemy
sok z cytryny i bardzo dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie i pieczemy całość jeszcze 15 minut.Formę z
ciastem odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Bezpośrednio przed podaniem ubijamy
śmietankę kremówkę na sztywno i smarujemy wierzch ciasta. Ciasto kroimy na porcje i od razu podajemy .