ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

nazwa

Wykonanie

sobota, 14 Listopad 2009, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Zainspirowana pysznie wyglądającą tartą na blogu Okruszki, postanowiłam również wypróbować przepis ze strony Joy of Baking.com . Deser ( bo ciastem bym raczej tego nie nazwała) wyszedł pyszny, mimo dużej ilości soku cytrynowego – bardzo słodki. Masa w niczym nie przypomina ciężkiego mleka skondensowanego, raczej lekką piankę. Pewnie dlatego, że ilość mleka sugerowana w przepisie była w rzeczywistości mniejsza – po otwarciu puszki ciężko było mu się oprzeć
Składniki na spód:
125 g pokruszonych herbatników (dałam biszkopty)
30 g cukru
70-85 g roztopionego masła
krem:
3 żółtka
puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 390 g)
pół filiżanki soku z cytryny ( ok.120g.)
2 łyżki skórki pomarańczowej
Składniki na spód dokładnie mieszamy i wykładamy nimi formę do tarty o średnicy ok. 23 cm. Przykrywamy folią i chowamy do lodówki.
Żółtka ubijamy mikserem do białości i stopniowo dodajemy mleko skondensowane. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową. Masę cytrynową wylewamy na spód i pieczemy około 10 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki – najlepiej na noc, wtedy bez problemu uda się ładnie pokroic i wyciągnąć w całości z foremki.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/tarta-cytrynowa