Wykonanie
sobota, 14 Listopad 2009, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Zainspirowana pysznie wyglądającą tartą na blogu Okruszki, postanowiłam również wypróbować przepis ze strony Joy of Baking.com . Deser ( bo
ciastem bym raczej tego nie nazwała) wyszedł pyszny, mimo dużej ilości
soku cytrynowego – bardzo słodki. Masa w niczym nie przypomina ciężkiego
mleka skondensowanego, raczej lekką piankę. Pewnie dlatego, że ilość
mleka sugerowana w przepisie była w rzeczywistości mniejsza – po otwarciu puszki ciężko było mu się oprzeć
Składniki na spód:125 g pokruszonych
herbatników (dałam
biszkopty)30 g
cukru70-85 g roztopionego
masłakrem:3
żółtkapuszka słodzonego
mleka skondensowanego (ok. 390 g)pół filiżanki
soku z cytryny ( ok.120g.)2 łyżki
skórki pomarańczowejSkładniki na spód dokładnie mieszamy i wykładamy nimi formę do tarty o średnicy ok. 23 cm. Przykrywamy folią i chowamy do lodówki.
Żółtka ubijamy mikserem do białości i stopniowo dodajemy
mleko skondensowane. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Na koniec dodajemy
sok z cytryny i
skórkę cytrynową. Masę
cytrynową wylewamy na spód i pieczemy około 10 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki – najlepiej na noc, wtedy bez problemu uda się ładnie pokroic i wyciągnąć w całości z foremki.