Smaczne ostro-słodkie danie z kurczakiem i ananasem to idealna propozycja obiadowa , świetnym dodatkiem do potrawy będzie ryż ugotowany na sypko i surówką. Polecam do wypróbowania.składniki na 3 porcje50 dag piersi z kurczakapuszka ananasa2 ząbki czosnku3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki oliwy z oliwekkopiasta łyżka mąki pszennejmielona czerwona ostra paprykaszczypta cukrusólprzepisUmyte piersi odsączamy i kroimy na kawałki lub w większą kostkę.Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy dłonią z pokrojonym mięsem .Następnie filety oprószamy papryką i mąką ziemniaczaną i mieszamy.Na rozgrzaną oliwę wrzucam kawałki piersi i obsmażamy z każdej strony od czasu do czasu mieszając. Mięso przekładamy do rondla zalewamy sokiem z ananasa i uzupełniamy wodą, tak żeby mięso było przykryte płynem, dusimy pod przykryciem do miękkości, dodajemy ananasa z puszki .Sos zagęszczamy łyżką mąki zmieszaną z połową szklanki wody, dodajemy szczyptę cukru , doprawiamy papryką i solą, całość mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut.Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem surówki.