ßßß Cookit - przepis na 5# Dzieciństwo w soboty: Pascha (bez pieczenia)

5# Dzieciństwo w soboty: Pascha (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Dziękuje wszystkim, którzy po ostatniej opowieści pytali się z troską o moją chorobę. Pragnę Was poinformować, że poradnia zdrowia psychicznego nie jest równoznaczna ze szpitalem psychiatrycznym.
Pascha! Bez gotowania, bez pieczenia. No i bez jajek.
W moim domu zawsze robiło się pieczoną wielkanocną paschę, ale ta jest ekspresowa, mało wymagająca i pyszna. Broni się sama!
I jest wspomnieniem jednym, wielkim wspomnieniem z wielkanocnego stołu... mojego chłopaka. U mnie na Wielkanoc pascha nie wjeżdżała nigdy (zawsze były babki i drożdżowce). Za to królowały inne, mniej słodkie i równie pyszne potrawy: pasztet z królika, jajka faszerowane, potrawy z białej kiełbasy i domowe chleby.
Taką paschę pokochałam rok temu i zostanie moją tradycją.
Składniki na miskę o średnicy20cm
100g miękkiego masła
750g twarogu
100ml mleka 2%
5 łyżek cukru pudru*
100g ulubionych bakalii (orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki, suszone morele, skórka pomarańczy albo cytryny
Ser zemleć 3 razy, odłożyć 250g, do reszty dodać masło, zmiksować, powoli wlać mleko (tak, żeby otrzymać konsystencję zwartego sernika) ciągle miksując.
Twaróg dosłodzić i miksować na średnich obrotach przez 5 minut. Jeżeli masa jest za rzadka dodać pozostały twaróg (cały lub jego część).
Dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
Miskę wyłożyć bawełnianą ściereczką i przełożyć do niej twaróg. Włożyć do lodówki na noc.
Po tym czasie wyjąć ostrożnie z formy na talerz i udekorować owocami i rozpuszczoną czekoladą.
*Można dodać więcej, do smaku
P S (z 29. 03. 2013) Robiłam dzisiaj paschę i stwierdziłam, że warto mieć trochę więcej twarogu w zapasie.
Dlatego do składników wpisałam 750g i delikatnie zmieniłam przepis.
Przepis leci do akcji "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelkę .
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2013/03/5-dziecinstwo-w-soboty-pascha-bez.html