Wykonanie
Wszyscy psioczą na
przyprawę uniwersalna, której symbolem stała się nazwa
Vegeta (a pierwotnie
Vegeta 40). I ja też psioczę:Mimo miłego dla uszu hasła podanego na opakowaniach
Vegety czy Kucharka ("Bez żadnych sztuczny dodatków) większość takich przypraw ma glutaminian
sodu. Teoretycznie nie jest on sztuczny — występuje, na przykład w brokułach i burakach
cukrowych. Nie jest on też szczególnie szkodliwy. No, ale dlaczego mamy zapominać jak to jest żreć zwykłe warzywa bez polepszaczy?Drugą sprawą jest
sól. Sypią jej do takiej
przyprawy na kilogramy. Zauważyliście, że ZAWSZE na pierwszym miejscu w składzie takich przypraw jest sól? To nienormalne.Większość osób, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia jak ognia unika
przyprawy uniwersalnej. Ja nie znoszę gotować
bulionów "pod zupy". Jeżeli już ugotuję rosół to jest to wielki gar, który później porcjami zamrażam. Ale, kiedy chcę doprawić sos nie
będę przecież wlewała
bulionu. Wtedy
Vegeta jest niezastąpiona.Jak wiadomo, potrzeba
matką wynalazków. No, więc potrzeby
serca zagłębiłam się w skład
przyprawy Kucharek:A taka
przyprawa składa się z:
soli, suszonej
włoszczyzny, glutaminian
sodu,
skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina).A gdyby tak wyrzucić
sól, glutaminian,
skrobię kukurydzianą (no, bo do czego mi ona?) i ryboflawinę (witamin mam pod dostatkiem w normalnym pożywieniu). Tak, tak! Zostaje mi sama suszona
włoszczyzna!Krok 1Wyprawa do supermarketu po suszoną
włoszczyznę. Kosztuje ona około 3zł za 150g.
Vegeta 4,50zł za 200g. I tutaj zaczynają się pierwsze schody: czytajcie etykiety! I,
powiem, ku przestrodze — niech Was buk chroni przed suszoną
włoszczyzną marki Kucharek. Oprócz swojskich warzyw zawiera także dwutlenek siarki. Nie wiem jak producenci wyobrażają sobie jedzenie produktu. No, bo
morele czy
rodzynki zakonserwowane siarką
mogę sobie umyć, ale... jak umyć suszoną włoszczyznę?Krok 2Idziemy do domu, wyjmujemy blender, wsypujemy do niego nasze bezsiarkowe wysuszone jarzyny i miksujemy przez chwilę. Uwaga! Hałas! Nie
róbcie tego na kacu.Zmielone jarzyny pachną jak
Vegeta, ale ma mniej intensywny kolor (w domowej mieszance brak przecież barwnika!). Jeżeli bardzo zależy Wam na intensywnym kolorze można dodać
kurkumę.Moja mieszanka wygląda tak: