ßßß Cookit - przepis na CIASTO

CIASTO

nazwa

Wykonanie

Kakaowe ciasto z delikatną cytrynową masą na bazie serka homogenizowanego, całość obsypana prażonymi płatkami migdałowymi skąpanymi w syropie cytrynowym. Wypiek nad wyraz udany, jest lekki, ma orzeźwiający smak i pięknie się prezentuje. Chyba nie muszę zachęcać?
Ciasto:
- 1 kostka miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jaj
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 szklanki maki tortowej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
- 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 3/4 szklanki wrzącej wody
- 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 200 g śmietanki tortowej 30%
- odrobinka żółtego barwnika w proszku
Syrop:
- sok z 1 i 1/2 cytryny
- 100 g cukru
Dodatkowo:
- 100 g płatków migdałowych
1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka. Następnie cały czas ucierając dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni(termoobieg) piekarnika i piec około 40 minut. Ciasto wystudzić w formie.
Galaretki rozpuścić i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem, dodać mocno tężejące galaretki. Wylać na ciasto i wstawić na 20 minut do lodówki.
Sok cytrynowy przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać aż do rozpuszczenia. Ostudzić. Migdały wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i uprażyć cały czas powoli mieszając, ostudzić.
Na cieście rozłożyć migdały i polać wszystko syropem cytrynowym. Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/08/CIASTO-CYTRYNKA.html